De ruim dertig jaar oude zilverkarper Nessie uit Oostende is niet meer. De gezondheid van het dier ging er de jongste dagen erg op achteruit. Toen Nessie donderdag amper nog ademde en ondersteboven op de rug rondjes draaide in zijn zwemkom, heeft het Blankenbergs Sea-Life Center, na raadpleging van diverse dierenartsen, besloten de vis uit zijn lijden te verlossen.

De vis werd twee weken terug al redelijk zieltogend uit de vijver van het Maria-Hendrikapark in Oostende gehaald en naar het Sea-Life Center in Blankenberge gebracht. Nessie leed aan een zeer hardnekkige besmetting. De zilverkarper van ruim 1,20 meter lang, 25 kilo zwaar en meer dan dertig jaar oud maakte furore toen wandelaars langs de parkvijvers in Oostende een maand geleden enkel de vin, groot als een haaienvin uit het water zagen opdoemen. Omdat niemand van het reusachtige dier afwist werd ze al vlug Nessie gedoopt, in navolging van de al even mysterieuze Loch Ness-bewoner.

,,Het dier was echt te ziek om het er nog bovenop te krijgen,'' aldus het Sea-Life Center. ,,De karper moet al in de jaren '70 in de vijvers zijn uitgezet en woog toen amper anderhalve kilogram. Toen we twee weken geleden opgebeld werden met de melding dat ze amper nog bewoog en op de rug zwom, hebben we het dier opgevist en in quarantaine geplaatst in een bassin met vers water en zuurstof. Niettegenstaande de goede zorgen en medicatie ging de gezondheid er alsmaar meer op achteruit.''

Nessie wordt omwille van zijn buitengewone afmetingen en ouderdom opgehaald om ze ten eeuwige dage tentoon te stellen in het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Een waardige uitvaart. (YNG)