De Orde van de 33 Meesterkoks van België duidde op haar Groot Magistraal Kapittel dit jaar een nieuwe Meesterkok aan: Koen Devos, chef van restaurant La Cravache in Rekkem. Voor hij in de grootste culinaire vereniging van ons land werd opgenomen, was Koen eerst Compagnon de la Toque Blanche. Hij leerde de stiel in de kokscholen van De Panne en Brugge, en ging dan in de leer bij niet minder dan zeven chefs, die allemaal op z'n minst één Michelin-ster op hun palmares hebben.

Koen Devos is afkomstig van Dadizele. ,,Al heel jong wist ik dat ik later kok zou worden. In het zesde leerjaar nam ik al een kookboek mee naar school. De liefde voor het vak kreeg ik van mijn moeder. Elk weekend kookte ze een heel diner voor een grote groep mensen en ik was er altijd bij om mee in de potten en pannen te roeren.''

Koen Devos huwde met Anja Verheye uit Heule en begon twaalf jaar geleden zijn eigen zaak: La Cravache, op de hoek van de Ieper- en Koningsstraat in Menen. Vier jaar geleden verhuisden ze naar de Gentstraat in Rekkem om daar in een veel ruimer kader hun restaurant voort te runnen.


Waarden
Koen Devos: ,,Heel wat grote bedrijven verlieten Menen en trokken naar Moeskroen, Komen of Noord-Frankrijk. Komt daarbij dat de locatie in Menen niet zo ruim was en ik er over parkeerruimte noch een tuin beschikte. Hier in Rekkem vond ik niet alleen die grote ruimte maar zitten we ook in de nabijheid van de LAR en industriezones van Moeskroen en Noord-Frankrijk. Als je een rendabele zaak wilt hebben, dan moet je niet alleen in de weekeinden maar ook tijdens de week volk over de vloer krijgen.''

Koen Devos is in z'n nopjes met die uitverkiezing tot Meesterkok.

Koen: ,,Ik vind het een hele eer nu te behoren tot die uitgelezen groep. Onze grootste taak is de essentiële waarden van ons beroep veiligstellen: de kwaliteit van de producten en gerechten, het respect voor een vriendelijk onthaal en een waardevolle promotie van de Belgische en regionale keuken.''


Truffels
Kan elke chef lid worden van de Compagnon de la Toque Blanche, om Meesterkok te worden moet men zijn eigen zaak runnen. De kandidaat moet een goede reputatie als keukenchef hebben, bekend zijn om zijn beroeps- en morele kwaliteiten, en zijn restaurant moet een onberispelijke reputatie genieten.

Koen Devos is ook Ridder in de Truffelorde van de Périgord. Het ligt dan ook voor de hand dat die lekkernij geregeld op de kaart van La Cravache voorkomt. Voorts ook veel vis op het menu. Tijdens de week presenteert hij een zaken- en marktmenu, en tijdens de weekeinden het markt- en zes gangen tellende degustatiemenu. (ODW)