Xavier Van Honsebrouck stelde gisteren in het kasteel van Ingelmunster zijn kasteelboek voor. Een ietwat vreemde locatie, het kasteel werd in september namelijk zwaar beschadigd door een brand. Uiteraard komt het kasteel, dat eigendom is van de vader en oom van Xavier, in het boek aan bod.

De voorstelling van ,,Het kasteelboek van Vlaanderen'' in de grotendeels gespaarde inkomhal werd druk bijgewoond door andere kasteelheren en -dames. Want zijn leverden middels verhalen over hun eigendommen stof voor het boek.

,,Een brouwer die een boek samenstelt over kastelen is volgens mij nog niet veel voorgevallen'', zei Xavier Van Honsebrouck. ,,Kastelen hebben mij al langer aangesproken. Het feit dat mijn vader en oom samen een kasteel bezitten, wakkerde de interesse nog wat aan.'' De bal ging aan het rollen toen Xavier met een avondfeest bijwoonde op een kasteel. ,,Terwijl ik me aan het knetterende haardvuur verwarmde, dwaalden mijn gedachten af naar hoe de mensen die ooit in het kasteel woonden zich verwarmden. Achteraf besefte ik dat nog meer mensen zich soms dergelijke vragen moeten stellen. Spontaan rijpte de idee voor een boek.''

Via Jempie Herrebout vroeg Xavier enkele schrijvers stukjes te plegen over kastelen. ,,Hier ging ik wel als een brouwer te werk'', lacht hij. ,,Ik wou de beste ingrediënten en ging dus op zoek naar goede leveranciers'', zinnenspeelt hij. ,,De wetenschap werd in cursiefjes weergegeven. Het is eigenlijk slalommen doorheen het leven van kasteelheren en -dames uit vervlogen tijden. Wat bezaten ze, wat deden ze, hoe vulden ze hun vrije tijd op?'' Geen enkele vraag ging Xavier uit de weg. ,,Ook over de hygiëne hebben we het. Hoe en waar gingen kasteelbewoners naar het toilet,'' geeft Xavier als voorbeeld.


Wallonië
,,Het was onmogelijk alle kastelen in het boek te vatten. Wel zochten we per stijl een voorbeeld. Met pittige stukjes tekst en een tijdsbalk als duiding hebben we het geheel afgewerkt.'' Xavier kon ook de hand leggen op onuitgegeven beeldmateriaal van het paleis in Brussel. Hij heeft de smaak pas goed te pakken: ,,Ik ben enorm leergierig geworden door dit boek.

Meteen vernam ik dat er in Wallonië nog honderden kastelen méér zijn dan in Vlaanderen. Ook daar wil ik een boek over samenstellen, net als over de Nederlandse kastelen. Het is toekomstmuziek, het zit nog in mijn achterhoofd. Maar als het daar zit, duurt het meestal niet lang vooraleer ik er volop op toeleg'', lacht Xavier.