De ziekenhuisbibliotheek kent in Beveren een stevige traditie. Maar gezien de ziekenhuisdiensten wat worden afgebouwd, zocht initiatiefnemer het Rode Kruis naar een tweede adem. Zo zijn de vrijwilligers voortaan ook actief in woon- en zorgcentrum De Notelaar (dinsdagnamiddag) en in dienstencentrum De Beuken (woensdagnamiddag). Tot enthousiasme van de bewoners.

,,In de Sint-Annakliniek gaan onze vrijwilligers tweemaal per week (maandag- en donderdagnamiddag) rond voor een boekenbedeling. De eenzaamheid van de patiënten kan zo doorbroken worden. Sinds 1987 konden we al meer dan 100.000 boeken uitlenen. Maar gezien de daling van het aantal bedden sinds vorig jaar vreesden we minder bezoeken te kunnen afleggen. Vandaar dat we naar bijkomende uitleenpunten op zoek gingen'', zegt Luc Vigoureux, voorzitter Rode Kruis afdeling Beveren.

,,We zijn door het OCMW en de animatrices met open armen ontvangen'', laat Chris De Paepe, verantwoordelijke en vrijwilligster van ziekenhuisbibliotheken Beveren ons weten. ,,Het OCMW kocht een boekenkar aan en zorgde in beide instellingen voor een gepaste ruimte. De boekencollecties bevatten respectievelijk 120 en 150 boeken, goed voor een investering van 200.000 frank (4957,87 euro). We kochten de boeken doelbewust aan op maat van de bewoners. Sinds de week van de derde leeftijd zijn we gestart en we kenden al heel veel bijval.''

Uiteraard zijn er vrijwilligers nodig voor deze taken. ,,Wij zijn inderdaad nog op zoek naar uitbreiding van ons team vrijwilligers. Momenteel zijn er een tiental actief'', zegt Chris De Paepe. Vanuit diverse kringen wordt al geïnformeerd naar een mogelijke uitbreiding van deze dienstverlening naar andere Beverse woon- en zorgcentra. (GVG)

  • Vrijwilligers kunnen voor info terecht bij Chris De Paepe op tel. 03-775.55.13.