Jeugdhuis De Messink in Zomergem voldoet aan alle voorschriften inzake brandveiligheid. Tijdens de verbouwingswerken vorig jaar investeerde het jeugdhuis heel wat geld om de veiligheid te verhogen. Brandweercommandant Willy Kersse juicht die inspanning toe en stelt De Messink als voorbeeld voor alle andere jeugdhuizen. Woensdagavond kwam het bestuur van De Messink naar de brandweerkazerne om zich nog meer te wapenen tegen eventueel brandgevaar.

Een vijftiental jongeren van De Messink offerden hun vrije woensdagavond op om van de commandant te vernemen wat ze moeten doen in geval van brand. De jongeren kregen een theoretische uitleg en bekeken daarna een film om de praktische kant van hun opgedane kennis te bekijken. De informatieavond werd gegeven op vraag van de jongeren zelf.

,,Jeugdhuis De Messink is een schoolvoorbeeld inzake brandveiligheid'', zegt commandant Kersse. ,,Er zijn voldoende nooduitgangen, er werd gebruik gemaakt van paniekdeuren, er zijn voldoende brandblusapparaten, ze zijn aangeduid met goed zichtbare pictogrammen en er is noodverlichting. Het zou overal zo moeten zijn. Toch is een informatieavond als deze geen overbodige luxe. De brandblusapparaten hangen er wel, maar heel wat mensen weten niet hoe die te gebruiken. Die schrik moet worden overwonnen. Daarom hebben we alles op een rijtje gezet. We hebben de jongeren de verschillende blustechnieken aangeleerd en de verschillende soorten blusapparaten laten zien. Ik vind het lovenswaardig dat het initiatief van de jongeren zelf komt. Ze blijven niet bij de pakken zitten en willen zich wapenen tegen eventueel gevaar.


Rampoefening
De jongeren van De Messink kijken tevreden terug op de informatieavond. ,,Op vrijdagavond zitten er toch al gauw honderd jongeren in De Messink'', zegt Björn Van Yper. ,,Als er dan iets gebeurt, is het best dat je weet hoe je moet reageren. Tot vandaag hebben we nog nooit een brandblusapparaat nodig gehad in ons jeugdhuis. Hooguit ons EHBO-kistje, maar dat had dan andere oorzaken (lacht). Als er brand uitbreekt in ons jeugdhuis, kunnen de bezoekers weg langs vier uitgangen. Ze komen dan ofwel terecht in het kleine straatje of op de koer van de school. Ik ben blij dat we nu weten hoe we moeten blussen. We zouden alleen nog een rampoefening moeten kunnen organiseren in De Messink. Zo zouden we onze kennis eens aan de praktijk kunnen toetsen.'' (JSA)