Even voorstellen: Freddy De Vadder, kettingrokende West-Vlaming, voltijds marginaal, gereputeerd ex-straatvechter, rock'n'roll'er pur sang en begaafd met een onnavolgbare grute mule . Net zoals zovele West-Vlamingen heeft hij in Gent een tweede thuis gevonden. In de volksbuurt van de Muide voelt hij zich als een vis in het water. Freddy staat dezer dagen op de planken in zaal De Fantast in de Burgstraat.

Freddy De Vadders geestelijke vader en vormgever is character comedian Bart Vanneste (31), een raspaard uit de Kamagurka-stal en laureaat van de Humo's Comedy-cup 2001 .

Vanneste, geboren Pittemnaar maar al zeven jaar Gentenaar -- mits u zijn onnavolgbaar West-Vlaams accent even weg denkt -- verwierf naam en faam met De avonturen van de Here Jezus en Frank&Frank in Studio Kafka. Later stalkte hij op Studio Brussel microfoondiva Chantal Pattyn als de onnavolgbare DJ Learn-out & Mc Haus-Spy .


Angels
Twee jaar geleden kroop Vanneste voor het surrealistische luisterspel Microkosmos voor het eerst in de huid van Freddy De Vadder. Freddy heeft echter beslist om solo te gaan en is nu klaar om heel Vlaanderen te veroveren met zijn eerste eigen avondshow.

,,Het was erg geestig om op te treden met de bende van Microkosmos, maar iedereen is langzamerhand een beetje zijn eigen weg gegaan. Freddy De Vadder had al van in het begin meer succes dan de rest en ik heb gezien dat hij het in zijn eentje even goed kan'', vertelt Bart Vanneste.

,,Freddy De Vadder is wel slim en recht voor de raap''

Bart Vanneste

,,Freddy is ondertussen geëvolueerd tot een echt personage van vlees en bloed die graag show verkoopt. Hij is meer dan een typetje en houdt het midden tussen de creaties van Chris Van den Durpel en die van Kamagurka. Er zit vooral veel van mezelf in.''

,,Ik heb zelf een rock'n'roll-achtergrond en mijn wortels liggen in het West-Vlaamse Pittem. Dat is vlakbij Menen, en dat is een behoorlijk marginale stad is. Ik heb Freddy gecreëerd met de bestaande Bende van Menen in gedachten, een beruchte bende motojongeren uit marginale middens die overal amok maken en iedereen in elkaar slaan.''

,,Freddy is wel slim, maar hij heeft nooit kansen gehad in het leven. Hij is enorm recht voor de raap, hetgeen zijn milieu typeert. Zijn geestige redeneringen zitten vol kronkels, maar uiteindelijk blijkt er veel waarheid in te schuilen'', legt Bart Vanneste uit.

Freddy De Vadder vertelt op de planken ,,en passant'' enkele anekdotes en kruidt ze met zijn eigen fantasie.

,,Het is niet de bedoeling om moraliserend te zijn, maar enkele angels zitten er sowieso in. Dat kenmerkt trouwens elke goeie humor'', zegt Vanneste.


Kaak
,,Zo stelt Freddy de hypocrisie in tv-programma's aan de kaak. Hij boomt ook zwaar door over sex. Door te shockeren en vervolgens meteen te relativeren komt hij tot de dingen die hij eigenlijk zeggen wil''.

Freddy De Vadder is goed voor anderhalf uur bijzonder originele humor en verteltheater, waarin de groteske anekdotes en confronterende eerlijkheid van deze filosoferende steuntrekker bijzonder weten te charmeren. (KVDS)

Bart Vanneste en zijn alter ego Freddy De Vadder, op vrijdag 30 november, zaterdag 1 en zondag 2 december, om 20.30 uur, in zaal De Fantast, Burgstraat 24 in Gent, tel. 09-225.25.15. Tickets: 330 frank.