Een uitslaande brand vernielde gisterochtend de woonblok aan de Naamsesteenweg 69 in Heverlee. Drie bewoners raakten door de rook bevangen en werden afgevoerd naar het UZ Gasthuisberg. Een twintigtal bewoners verloren -- voorlopig -- hun woonst.

De Leuvense brandweer kreeg de oproep gisterochtend om 6.29 uur binnen. De vlammen sloegen door de ramen van het achterliggende pand, langs de Naamsesteenweg. In het voormalige studentenhuis wonen een twintigtal mensen, lang niet allemaal studenten. Tijdens de brand waren er een twaalftal mensen in het gebouw. De oorzaak zou een ongedoofde kaars zijn in een van de onderste kamers. De bewoner viel in slaap, met een ramp als gevolg.

Buurman Peter Dierickx zag de brand als een van de eersten. ,,Ik hoorde een knal en keek snel door het raam'', vertelt hij. ,,Wat de knal was, weet ik niet. Het kan een ruit zijn die sprong. Ik ben meteen naar het brandende gebouw gelopen, om te helpen. Iedereen moest gewekt worden. Ik liep naar binnen en klopte op alle deuren. Ik verzette ook de wagens, om plaats te maken voor de brandweer.''


Dankbaar
Ook bewoner Emiel uit Bulgarije was druk in de weer om tussen de vlammen en de rook iedereen te wekken, met gevaar voor zijn eigen leven. ,,Iedereen zou hetzelfde gedaan hebben'', relativeert de man. De eigenaars en de bewoners van het gebouw zijn dankbaar voor de heldendaden. Ook de brandweer en politie was volgens de getuigen zeer snel ter plaatse. Daardoor is erger vermeden.

De meeste bewoners kwamen er met de schrik vanaf. Drie van hen werden bevangen door de rook en overgebracht naar het UZ Gaasthuisberg voor verdere verzorging. Ze zijn buiten gevaar, en zouden het ziekenhuis snel kunnen verlaten. De onderste appartementen zijn volledig uitgebrand, de overige woonsten liepen vooral rook en waterschade op.