Verrassing gisteren toen bekendraakte dat de Nepalstory in de regering voor een razendsnelle stoelendans zorgde. Na het vertrek van Agalev-minister Magda Aelvoet, aanvaardde Jef Tavernier uit Aalter de hoge functie. In zijn plaats mag Liliane De Cock uit Machelen-Zulte nu naar het parlement. De Cock is docente, gehuwd en moeder van drie kinderen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was ze lijsttrekker in Zulte.

VLD-politicus André Denys in het Vlaamse parlement en Agalev-kopstuk Liliane De Cock in het federale parlement. Zulte heeft nu twee vertegenwoordigers in Brussel.

De politieke loopbaan van Liliane De Cock ontvouwde zich snel. Kort voor 1994 was ze vrijwel meteen betrokken bij de oprichting van een Agalev-afdeling in Zulte. Ze reageerde als één van de eersten op de oproep om een Agalev-werking te starten. Agalev kreeg echter tot nu toe niet echt voet aan de grond in Zulte en kon tweemaal geen zitje veroveren tussen de grote machtsblokken van CD&V (de populaire burgemeester Georges Peirs) en VLD (met zijn jarenlange tegenspeler André Denys). Vooral die tweede opdoffer kwam hard aan omdat Agalev Zulte zich zes jaar lang had laten horen, zich had vastgebeten in dossiers en meerdere items aankaartte.


Vrouwenwelzijn
Liliane De Cock, docente in het volwassenenonderwijs in Gent, ging toen actief meewerken in de regionale groep van Agalev. Ze begon een steeds belangrijkere organisatorische rol te spelen in de wijde regio. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 1999 kreeg ze een plaats als eerste opvolger op de Agalev-lijst voor het kiesgebied Gent-Eeklo. Van dat succes plukt ze nu de vruchten. De Cock is in milieu en afvalpreventie geïnteresseerd maar vooral ook in vrouwenwelzijn en jeugdzorg. Ze heeft ook een zitje in de milieuraad van Zulte als vertegenwoordiger van de natuurverenigingen.