Het mag niet, maar veel automobilisten maakten gisteren in Tienen van de nood een deugd. De nieuwe verkeerscirculatie trad in voege en dat bracht bij velen geblaas teweeg. Ze reden door Tienen met het circulatieplannetje op het stuur, maar velen raakten toch de weg kwijt. Gelukkig stonden op cruciale punten politieagenten, rijkswachters en stadswachten, die zeker nog een week oogjes in het zeil zullen (moeten) houden.

De meeste chauffeurs, voetgangers en winkeliers ervaren het nieuwe plan positief. Sommige automobilisten keken onvoldoende uit naar pas geplaatste verkeersborden, maar kregen met een vriendelijke knipoog een terechtwijzing en een duidelijk plannetje in de hand gestopt. Maar niet iedereen is sterk in planlezen. ,,Hoe raak ik in de Kazerne om te parkeren?'' was de frequentst voorkomende vraag bij agent Benny Dumoulin aan de Hennenmarkt. ,,Ik kan het ook zo niet voor de vuist weg zeggen'', luidt zijn repliek. ,,Ik stuur ze langs de Veldbornstraat weer naar de Ring.''

Daarin schuilt de hele bedoeling van de nieuwe circulatie: verkeer weghouden dat niet in het centrum moet zijn. Het viel op dat velen zich ,,te pletter'' reden door zich via de Grote Markt dwars door het centrum naar de andere kant van de stad te willen begeven. Ze reden kilometers om, maar weten dat het voortaan beter is de Ring te nemen.


Omwegen
Herman Hendrickx nam een halve dag vrij op zijn werk, om de nieuwe situatie te bekijken. ,,Een hele verandering, maar het went wel'', gaf hij te kennen. Zijn naamgenoot Jef Hendrickx verwacht dat de nieuwe circulatie de handelaars parten gaat spelen. ,,Niemand parkeert zijn wagen graag buiten het winkelcentrum.'' Handelaar Pierre Bruyninckx verwacht dat ook. ,,Passanten blijven weg en vooral van hen leven we.'' Een moeder vroeg zich af hoe ze vanaf maandag haar kinderen naar twee verschillende scholen gaat voeren. ,,Ik moet verre omwegen maken.''

Agenten Yves Matthijs en Hugo Roosen ondervonden dat zich aan de Leuvensestraat problemen stellen voor wie met de wagen goederen komt laden en lossen. De tolerantie was groot, maar over een week zou iedereen de nieuwigheid moeten beheersen en kunnen boetes opduiken voor overtreders.


Zeker wennen
Miel Mattheus vroeg zich af wat de situatie zal zijn in de Broekstraat op dinsdag als het markt is. ,,Ik geraak met de wagen mijn garage niet meer in of uit.'' Rijkwachter Luc Hendrickx verwacht weinig problemen met de nieuwe circulatie als elke automobilist attent genoeg blijft. Het is zeker wennen, vooral bij omgekeerde rijrichtingen, waardoor ook verandering van voorrang van rechts is ingetreden. Handelaar Serge Oliviers stelde vast dat aan de Hennenmarkt en de Nieuwstraat het parkeren in dubbele rij niet meer bestond. André Depré van Radio Tienen noemt het plan perfect, Herman Loozen op sommige plaatsen ondoordacht, zoals aan de Waaiberg, van waaruit verkeer niet meer de Oude Vestenstraat in mag. ,,Ik geraak zelfs niet meer in de Boterbloem,'' sakkerde Loozen. (BE)