Op de derde dag van Boterhammen in de Stad moest het Spanjeplein voor het eerst helemaal worden afgesloten. De komst van de populaire folkgroep Laïs zorgde voor een niet gekende stormloop.

Om twaalf uur is het al over de koppen lopen op het plein. Opvallend veel kinderen banen zich een weg naar het podium. De stoelen vooraan zijn in een mum van tijd bezet. Tijdens het optreden van Filip Kowlier, in de blakende zon, kiest de massa gretig positie.

Rond één uur beslist de organisatie niemand meer op het plein toe te laten. De poorten gaan onverbiddelijk dicht. Aan de afgesloten ingang staan nog enkele honderden teleurgestelde fans te wachten.

Filip Kowlier, in een vorig leven de spil van 't Hof van Commerce, brengt op amusante wijze kleinkunst in het Izegems. Aan het geroezemoes van het publiek te horen, heeft Kowlier niet zoveel fans meegenomen. Toch kwijt hij zich perfect van zijn taak om het publiek op te warmen en klaar te stomen voor de meisjes van Laïs.

Traditiegetrouw is ook Wouter Deprez weer de verbale opwarmer van dienst vóór de muzikale hoofdbrok. En hij krijgt de mensen op zijn hand. Op zijn commando neuriën ze het Belgische volkslied mee. De spanning stijgt vlak voor Laïs het podium beklimt. Onder fel gejuich zet de groep het eerste nummer in. De engelenzang van Nathalie, Jorunn en Annelies weergalmt over het Spanjeplein. Ze hebben naar eigen zeggen nog iets goed te maken op Boterhammen, omdat ze tijdens hun vorige optreden volledig door de mand zijn gevallen. De hits 'Dorothea' en 'Kanneke' zorgen voor het nodige handengeklap. Tijdens het bisnummer 'Zoutvat' vergeten ze alle drie hun tekst.

De tienjarige Mystie, een fan van het eerste uur, merkt op dat de meisjes ook in de herneming de verkeerde strofe zingen. ,,Ik ken de tekst beter dan hen'', lacht ze. Ook het publiek weet het charmante gebaar wel te appreciëren.