Het duurt wellicht nog tot 15 september voor de bouwwerken aan de bibliotheek van Grobbendonk worden hervat. De werken werden eind maart stilgelegd nadat een torenkraan kantelde en daarbij een woning en een gedeelte van de kerk beschadigde. ,,Voor de verdere afwerking van het project moeten we over eieren lopen'', meent Paul Verhaert, het ontslagnemend hoofd van de technische dienst.

Om de bibliotheek te kunnen afwerken, moet er een nieuw kraan komen. Er zijn twee mogelijkheden: ofwel wordt een quasi identieke kraan geplaatst als de gekantelde, ofwel wordt geopteerd voor een zogenaamde snelmontagekraan waarvan de tegengewichten zich bevinden aan de voet van de verticale toren. Het nadeel is dat deze kraan over een ruim voetvlak dient te beschikken.

Paul Verhaert: ,,De voorkeur van de familie Geysen -- die de vorige kraan op het dak van haar huis kreeg -- gaat uit naar het tweede voorstel, maar dit heeft als consequentie dat een gedeelte van de tuin van de familie tijdelijk moet worden ingenomen. De familie heeft daar op zich geen problemen mee, maar de verzekeringsmaatschappij moet de zaak nog bekijken voor het geval zich een gelijkaardig ongeval zou voordoen.''

Stuit de gemeente op een njet van de verzekeraar, dan zal alsnog een vergelijkbare kraan als het vernielde exemplaar worden opgesteld. ,,Uiteraard komt die er pas enkel wanneer de aannemer het bewijs heeft geleverd dat de ondergrond voldoende stabiel is. Het is dus allemaal niet zo eenvoudig. De bibliotheek moet afgewerkt worden zonder dat de buurtbewoners al te grote angstgevoelens moeten hebben, maar ook zonder dat de bouw nog meer vertraging oploopt.''

De gemeenteraad maakt ondertussen ook werk van de herstelling van de schade. De herstelling van het dak van het bijgebouw van de Sint-Lambertuskerk gaat ruim 223.000 frank of 5.536 euro kosten. Ook de parking voor de kerk werd beschadigd voor het neerstortende tegengewicht. Deze herstellingswerken gaan 238.000 frank of 5.917 euro kosten. Door de afwikkeling van het verzekeringsdossier is ook het beschadigde dak van de familie Geysen nog niet hersteld.