Vlaams minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt wil de Vlaamse bedrijven warm maken om 50-plussers als interimarbeider of -bediende aan te trekken. Die kunnen piekmomenten helpen opvangen.

Om het idee te promoten, trekt Landuyt in een eerste fase twintig miljoen frank uit. Landuyt lanceerde zijn voorstel gisteren op de evaluatie van een proefproject bij de Oostendse aircoproducent Daikin. Daar werkten deze zomer vijftig ouderen opnieuw aan de band.

,,Aan het systeem zijn wel twee voorwaarden verbonden'', zegt Landuyt. ,,Ten eerste moeten de wensen van de mensen en die van het bedrijf met elkaar overeenkomen. Voor het bedrijf mogen de vijftigplussers er enkel zijn voor een echt tijdelijke nood. De geïnteresseerde ouderen moeten het werk zien als een kans om nog eens te werken in een onderneming.''

Tweede voorwaarde is volgens Landuyt dat de werknemers en de vakbonden van het bedrijf akkoord gaan om vijftigplussers als interim op te nemen.

Volgens het interimbureau Creyf's heeft de helft van alle Vlaamse bedrijven interesse om vijftigplussers in dienst te nemen. Daikin zelf is over haar oudere interimairs dik tevreden. Volgend jaar wil de aircoproducent er dubbel zoveel aanwerven. (KC)