De aardbevingsbestendige betonnen muren van de nieuwe kathedraal Our Lady of the Angels in Los Angeles worden straks aangekleed met 57 wandtapijten van 4 tot 17fmeter hoog. Op deze tapijten, geweven door Flanders Tapestries uit Wielsbeke naar ontwerpen van de Amerikaanse kunstenaar John Nava, zijn de afbeeldingen te zien van 133 heiligen die te communie gaan. Een aantal kleinere wandtapijten hangt nu exclusief te kijk in de Brugse stadshallen.

Dat hebben we te danken aan Bruggeling Paul Heylen, die Nava kon overtuigen om met de Wielsbeekse wandtapijtfabrikanten samen te werken. Na 9 september verdwijnen de tapijten voorgoed naar Los Angeles.

Bij de opening van de tentoonstelling gisternamiddag meldden zich vooral Nederlanders, Fransen en Duitsers aan, maar toch ook enkele Belgen, onder wie André Vermeersch, een gepensioneerde handelsingenieur uit Aalst. ,,Ik had gedacht te zullen moeten aanschuiven en daarom had ik al vanmorgen vroeg de trein genomen, maar zoveel volk is er hier niet.''

Vermeersch is al langer geboeid door tapijtkunst. Het feit dat hij beroepshalve actief was in een bouwfirma, waar ook glasvezeldoek geweven werd, zal daar niet vreemd aan zijn. Hij was dan ook van plan om de tentoonstelling grondig te bezoeken, maar al halfweg zijn eerste rondgang viel hem op dat de afbeelding van sommige heiligen niet helemaal aan zijn verwachtingen beantwoordde. ,,Paus Johannes XXIII, Moeder Theresa en Thomas More zijn sprekend afgebeeld, maar Theresa van Lisieux heeft de kunstenaar als een jonge vrouw afgebeeld. Het gelaat is wel zuiver, maar ik begrijp niet dat de kunstenaar zich niet heeft laten leiden door de bestaande foto's," aldus Vermeersch, die er in één adem aan toevoegt dat dit niet als kritiek mag worden opgevat.


Verweerd
,,Wat me ook opvalt is dat de dwarsdraden niet overal doorlopen, waardoor men de indruk krijgt dat de tapijten al verouderd zijn. Dat verweerde doet me aan bepaalde muurschilderingen denken. Ik ben niet van plan om de tapijten straks nog eens in Los Angeles te gaan bekijken en daarom hoop ik dat er een kunstboek komt, met bij alle heiligen een beetje uitleg, want niet alle heiligen zijn me even bekend,'' luidt het nog. (CG)  • Nog tot 9 september in Brugse stadshallen, elke dag van 14 tot 18 uur. Toegangsprijs 75 frank. Opbrengst voor De Werken van de Burgemeester en De Vrienden van de Brugse Musea.