BRUGGE -- Burgemeester Moenaert gaf nog geen toestemming voor de betoging van de extreem-rechtse vereniging Nationalisten tegen Globalisering op woensdag 5 september. De vereniging meldde gisteren voorbarig dat deze toestemming wel al gegeven was.

Zoals wij gisteren al konden schrijven, wil de jonge vereniging Nationalisten tegen Globalisering volgende week woensdag betogen naar aanleiding van de bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Handel op 6 en 7 september in het Provinciaal Hof in Brugge. Op 6 september hebben eerder al extreem-linkse groepen de toelating gekregen om te betogen tijdens een zogenaamd ,,Manifeest''. ,,We willen niet dat het protest tegen de globalisering van de economie het exclusieve terrein van links wordt'', zegt woordvoerder Alain Quataert. De Nationalisten tegen Globalisering willen starten om 20 uur aan het Zand en vandaar geweldloos optrekken naar het Jan Van Eyckplein. Daar zullen enkele korte toespraken worden gehouden. Ze beloven zich te houden aan de voorwaarden die door burgemeester Moenaert zijn opgelegd. Zo zullen ze alleen opstappen met Vlaamse vlaggen. Andere vlaggen of spandoeken zijn niet toegelaten.

De politie benadrukte gisteren met klem dat de toelating voor de betoging nog altijd niet gegeven is. ,,Een beslissing valt pas eind deze week'', zegt Alain De Laender van de Brugse politie, ,,Het overleg met de organisatoren van de manifestatie is nog volop bezig. Zelfs de datum staat nog niet vast.'' De politie volgt intussen ook van nabij de geruchtenstroom over een mogelijke tegenbetoging van extreem-links tegen de manifestatie. (MCa)