Het derde festival Nazomer focust tot 16 september op het onderwerp textiel en heeft ook enkele muziekoptredens in petto. Met die veertiendaagse happening opent Vichte het nieuwe culturele seizoen.

Werkgroep Vrienden van de Oude Kerk stelde afgelopen weekend voor de eerste helft van september een kalender van concerten annex een expostie rond textiele kunst voor, waarvan alle manifestaties plaatsvinden in het gelijknamige cultureel centrum.

Een woordvoerder: ,,Voor de expo kozen we uitdrukkelijk voor thema textiel en vooral voor subthema mode. De textielsector is verankerd in deze regio als heel belangrijke werkgever: een van de grote redenen waarom we acht kunstenaars uitnodigden die over dat onderwerp tot 16 september textielcreaties voorstellen. We rekenen erop dat de interesse van de bevolking de uniciteit van dit festivalproject en de concurrentiepositie van ons festival binnen de regio zal versterken. Meer nog: ook de volgende edities van Nazomer gaan we volledig rond textiel en alle facetten ervan opbouwen, wat eigenlijk ook belangrijk is voor de sponsoring van het festival. Nu al heeft bedrijf Escolys uit Anzegem z'n steun toegezegd. We rekenen straks ook op Febeltex. En onze werkgroep heeft ten slotte bij het provinciebestuur een subsidiedossier ingediend.''

In centrum Oude Kerk valt textiele kunst te bekijken van Sarah Bael, Francis Busschaert, Marie-Jeanne Callewaert, Viviane Michiels, Ellen Santillio, Germana Tack, Mie Van Daele en Tiny Vanheerswyghels. Al die artiesten werken al jaren met textiel als basis voor hun kunstcreaties en bouwden er ook een stevige reputatie mee op.

Als omkadering van de expo stelde de werkgroep ook een concertprogramma samen, dat drie optredens omvat. Zo is Gentle Men, de vijfkoppige groep rond zanger-saxofonist Frank Debruyne en gitarist Tom Brys, op vrijdag 31 augustus om 21.30 uur te gast voor een avondvullend jazz-concert. Groep Kimiz brengt op zaterdag 8 september om 20 uur een selectie uit haar repertoire, dat vastgeankerd is in de Jiddische, Armeense, Turkse en Bulgaarse cultuur. En op zondag 16 september bieden de broers Steven en Stijn Kolacny om 11 uur een aperitiefconcert aan met enkele quatre-mains- stukken. (DJW)

Openingsuren tentoonstelling in de Oude Kerk, Kerkdreef in Vichte: zaterdag van 14 tot 17 uur, zondag van 15 tot 19 uur. Voor de concerten kost een kaartje 250 frank, kinderen tot 12 mogen gratis binnen. Inlichtingen: 056-68.82.50.