Conservator dr John Samyn aarzelt niet om een achttiende-eeuwse tabakspot met de naam Wervik erop aan te duiden als een van de belangrijkste stukken van het Tabaksmuseum. De pot is een bewijs van de vroegere bekendheid van de stad als tabakscentrum.

De tabakspot dateert uit eind jaren 1700. ,,Heel waarschijnlijk'', aldus Dr Samyn, ,,is hij gemaakt van Rijselse faience maar het kan ook Brusselse zijn. Het onderscheid valt niet zo gemakkelijk te maken. De pot bewijst dat Wervik in die tijd al een ruime bekendheid genoot als tabakscentrum. Dergelijke potten zijn zowat overal te vinden maar een pot met het toponiem Wervik erop is een grote uitzondering. Bij mijn weten bestaan er maar twee, allebei in ons bezit. Behalve die twee zijn er geen te vinden in België, Nederland of Frankrijk, althans niet in de handel of in collecties.''

Samyn: ,,Daarom zijn we zo trots dat we ze bezitten. Het is een bewijs van de bekendheid van Wervik in vroegere tijden. Al twintig jaar zijn we op zoek naar dergelijke sporen van vroegere tabaksvermaardheid maar totnogtoe moeten we ons tot die twee potten beperken. De pot uit het einde van de jaren 1700 is dan ook het boegbeeld van het museum geworden. We beschikken over stukken die zeker waardevoller zijn maar die niet zo rechtstreeks naar het Wervikse eigene verwijzen.''


Molen
Het Tabaksmuseum aan de Koestraat is ondergebracht in de vroegere Brikkemolen en bijgebouwen. Toen de stad in 1979 de molen aankocht, werd de voorwaarde gesteld aan de bijgebouwen een culturele bestemming te geven.

Geïnteresseerden uit tal van verenigingen begonnen een bescheiden aanleg van een verzameling. In 1981 werd vzw Vrienden van het Tabaksmuseum boven de doopvont gehouden en startten de initiatieven om een volwaardige collectie op te bouwen.

Er werd bijzondere aandacht besteed aan het behoud van het Belgische aspect. Vreemde voorwerpen zijn er uiteraard ook te vinden. Gelijkvloers is de vooroorlogse tabakswinkel en de woonkamer gestoffeerd met alles wat te maken heeft met roken en tabaksverbruik. Er zijn ook vitrines met rookgerief. De eerste verdieping is ingericht als publicitair museum voor tabak.

Het Tabaksmuseum aan de Koestraat is van maart tot oktober dagelijks toegankelijk van 13.30 tot 17.30 uur, uitgezonderd op maandag. Info: 056-31.49.29.