Nooit gedacht dat het zover zou komen. Maar we zijn het gewoon dat het hier woelig is.'' Een arbeider van de Kortrijkse Katoen Spinnerij -- dochterbedrijf van de Kortrijkse Textiel Maatschappij -- haalt de schouders op. Op de dag van de uitspraak van de faling haalden ze een barbecuestel boven. Het wachten op een overnemer is begonnen. ,,Als er geld was geweest, bleef dit een gezond bedrijf'', zeggen de bonden. ,,Aan het personeel en de machines ligt het niet.''

Amper een paar minuten had de handelsrechter nodig om woensdagmiddag het faillissement uit te spreken van de Kortrijkse Textiel Maatschappij. Een uitspraak waar slechts een paar werknemers op waren afgekomen, de rest stond aan de firma op het nieuws te wachten.

Augustus lijkt wel een rampmaand voor de textiel maar heel ongewoon is het slechte nieuws niet op het einde van de congé. Bedrijven maken van de kalmere zomermaanden gebruik om de balans op te maken en de conclusies te trekken. En in het geval van de Kortrijkse Textiel Maatschappij (KTM) en dochterbedrijf de Kortrijkse Katoen Spinnerij, is de conclusie: gedaan ermee.


Schulden
,,Aan de mensen ligt het niet'', zegt Rik Vanessche van ACV Textiel. ,,Ze zijn gemotiveerd. Het machinepark is recent, de productie liep goed.''

,,Hun orderboekje was voor de komende zes maanden gevuld'', zegt Christ Vanneste van ABVV Textiel. ,,In normale omstandigheden is dit een goed bedrijf.''

Maar hoe kan het dan zover komen? Het antwoord is eenvoudig: schulden. Een schuldenlast op de gebouwen, de machines, geld dat niet kwam door het vorig jaar failliete Vander Eecken. De KTM-directie liet een studie opmaken en de conclusie was dat het beter was om te stoppen. De bonden zagen meer brood in een gerechtelijk akkoord maar geven toe dat een last van meer dan 60 miljoen ook zo niet kan worden opgelost.

,,We voldeden ook niet aan de voorwaarden van het gerechtelijk akkkoord'', zegt Jaak Vandendriessche, woordvoerder van de directie. Behalve de lage conjunctuur, haalt hij ook de hoge loonkosten aan als reden voor de faling. ,,Er waren ook geen middelen meer om tijdens een gerechtelijk akkoord voort te kunnen werken. Het orderboekje is goed gevuld maar het is nog de vraag of die bestellingen effectief worden genomen. Als de klanten het elders goedkoper vinden, doen ze dat.'' Dat de spinnerij onafhankelijk werkte, is een zegen geweest in goede tijden maar is in tijden van recessie een handicap.


Barbecue
Na het barslechte nieuws op de zitting van de ondernemingsraad gingen ze nog even aan de slag maar de nachtploeg legde in de nacht van dinsdag op woensdag het werk neer. Woensdagvoormiddag werd een barbecue van stal gehaald en voor de arbeiders begint het wachten.

Het nieuws dat de boeken worden neergelegd, hadden de arbeiders verwacht. Toch hadden velen gehoopt op een gerechtelijk akkoord of een andere tussenoplossing. Voor de vakantie kregen ze al te horen dat het slecht gesteld was met de financiële situatie. Het is ooit anders geweest. Drie decennia geleden werkten bij de KTM meer dan achthonderd mensen. Maar opeenvolgende herstructuringen en automatisering deden het personeelstal slinken.

,,Dit is een ongelukkig toeval'', zegt Rik Vanessche over de negatieve berichten uit de textiel. Ook Christ Vanneste zegt dat de aangekondigde sanering van Douchy in Wevelgem losstaat van KTM. ,,Het is een feit dat 2001 een minder goed jaar is voor de textiel en voor de economie in het algemeen. Maar het probleem van de KTM is een probleem van geld.''