Binnen afzienbare tijd verrijst de lang verwachte nieuwbouw van de stedelijke basisschool I. Hoe het schoolgebouw er precies uit zou zien, bleef totnogtoe erg wazig. In primeur stelde architect Alain Bossuyt zopas de maquette voor.

Begin juli werden in de Bruggesteenweg een aantal oude gebouwen, waaronder een directiewoning, met de grond gelijk gemaakt. Op die plaats verrijst binnen twee jaar een sober, sterk beglaasd nieuw gebouw. In principe zal het gebouw in september 2003 in gebruik worden genomen. Dat nieuwbouw hoognodig was, betwist niemand. De voorbije tien jaar verdubbelde de schoolpopulatie en moesten zes ,,noodlokalen'' in gebruik worden genomen. De school telt nu zo'n 450 leerlingen. Het is in eerste instantie de bedoeling om de eerste graad onder te brengen in de nieuwe klaslokalen.

Architect Alain Bossuyt: ,,Wij hebben het nieuwe gebouw een beetje achter de rooilijn ingeplant, in de bocht van de Bruggesteenweg. Het schoolgebouw zelf is sober en mag er vanop straat schools uitzien. Ze bestaat uit een polyvalente zaal op de kelderverdieping, een overdekte speelplaats en administratief blok op de benedenverdieping en zes ruime klaslokalen met berging, natte hoek en vestiaire op de eerste verdieping. De klaslokalen zijn via een gaanderij met elkaar verbonden.''


Lichtput
,,Er komt een kelderverdieping omdat de uitbreidingsmogelijkheden langs de volgebouwde Bruggesteenweg miniem zijn. Zo kunnen wij de beschikbare ruimte optimaal gebruiken. Het wordt geen donker keldergat, maar een ,,lichtput''. Via een insnijding van 12 meter bij zes kan het licht de verdieping binnendringen. Aan beide kanten van de zaal is er een patio met aan één kant een tribune voor voorstellingen voor een 100-tal leerlingen.''

In het gebouw koos de architect voor hellende vlakken in plaats van trappen, om de veiligheid te verhogen. Vreemd genoeg deelt de brandweer deze mening niet, zodat voor de brandveiligheid er toch noodtrappen moesten komen.

Het horizontale gedeelte van het gebouw is sterk transparant om het achterliggende hoofdgebouw en de kleuterschool zichtbaarder te maken voor de voorbijganger. Voor het hoofdgebouw wordt een apart gebouwtje opgetrokken voor de kinderopvang. De kleuters zullen daar 's ochtends verzamelen, voor ze in klasverband naar het oude hoofdgebouw trekken. Tussen het nieuwe en het oude schoolgebouw in komt er een speelplaats met veel groen. Het stadsbestuur is ook nog van plan om grond aan te kopen in de Steenstraat, voor een parkeerplaats voor het personeel.