Na rellen in de binnenstad werden zestien migrantenjongeren, voornamelijk minderjarigen, opgepakt. De eerste rellen speelden zich omstreeks elf uur dinsdagavond af. Na wat duw- en trekwerk stormde een groep jongeren door de Walburgstraat. Daarbij vlogen een tafel en enkele stoelen in de lucht en ging een ruit aan diggelen. Meteen daarna verspreidden de jongeren zich over de uitgangsbuurt. Zowel op de Grote Markt, op het Sint-Nicolaasplein en de Houtbriel, de Apostelstraat en de Walburgstraat kwam het enkele keren tot kleine vechtpartijen. Sommige jongeren gebruikten een baseballknuppel of een stok om hun tegenstrevers te lijf te gaan.

Agenten van de Sint-Niklase politie probeerden de vuurhaardjes te blussen. Eens de eerste knokpartijen achter de rug waren, verspreidden de agenten, sommigen in het gezelschap van een politiehond, zich over de centrumstraten. Even voor middernacht leek het alsof de rust kon terugkeren in de stad.


Bendes
Maar dat was buiten enkele bendes van migrantenjongeren uit Sint-Niklaas, maar vooral uit Temse en Lokeren, gerekend. Even na één uur staken zij het vuur weer aan de lont. Opvallend is dat het volgens de politie vooral om minderjarigen ging. Weer ontstonden de rellen in de Walburgstraat en verspreidden zich daarna over de hele buurt. Een honderdtal jongeren raakte bij verschillende vechtpartijen betrokken. De politie van Sint-Niklaas riep de korpsen uit de omgeving op ter versterking. De Parklaan werd ter hoogte van de Moerlandstraat afgesloten, het verkeer dat de stad wou binnenrijden werd vanop het viaduct aan het zwembad in de gaten gehouden.


Arrestaties
Agenten in gevechtskledij kwamen ter plaatse. Ondertussen speelden de jongeren een kat-en-muisspel met de politie. Uiteindelijk werden zestien migrantenjongeren, waarvan tien minderjarigen, administratief aangehouden. Er werden enkele ijzeren staven, houten knuppels en een fles met benzine in beslag genomen.

De jongeren werden na verhoor onder begeleiding naar huis gebracht. Omstreeks halfvier woensdagochtend was de rust teruggekeerd in de stad.

De precieze oorzaak van de rellen was gisteren nog niet echt duidelijk. Volgens de ene bron boterde het al een tijdje niet meer tussen groepjes migranten uit Lokeren, Sint-Niklaas en Temse. Na het Walburgconcert van vorige week, waar een RAI-groep optrad, zou de ruzie ontstaan zijn. De voorbije dagen zou het enkele keren tot een kortstondig treffen tussen de migrantengroepjes gekomen zijn. Een andere versie is dat afgelopen weekend enkele migrantenjongeren de toegang tot een danscafé in de Walburgstraat was ontzegd en dat die zich nu kwamen wreken.