De Ros Beiaardstad maakt zich weer op voor de traditionele reuzenommegang. Vanavond donderdag 30 augustus trekt vanaf 20 uur de middeleeuwse Katuit door de kermisvierende straten van het stadscentrum. De Gruete Mannen Indiaan, Mars en Goliath nodigen uit op hun feest. Met de Dendermondse spotnamen en de aanwezigheid van de jarige Aalsterse Gilles herinnert Katuit dit jaar ook aan de folkloristische strijd tussen de twee Dendersteden.

Katuit -- het evenement kreeg van Toerisme Vlaanderen het statuut van nationaal belang voor het Belgische toerisme mee -- rekent op de weergoden om de verwachte 20.000 aanwezigen op een sublieme reuzenommegang te vergasten. Ontstaan uit een processie, stelde Katuit vanaf het midden van de 15de eeuw de drie gildenreuzen Indiaan, Mars en Goliath steeds meer in de belangstelling. Vandaag zijn de gruete mannen het onderwerp van de stoet. Katuit is de ommegang van Indiaan, Mars en Goliath. In Dendermonde genieten zij eenzelfde statuut als het Ros Beiaard zelf. Voor hen wordt de stoet gebouwd en komen de duizenden op straat.


Heksenbezempje
Dit jaar krijgt Katuit het bezoek van de Aalsterse Gilles. Zij zijn voor het eerst te gast in de Ros Beiaardstad en vieren daar donderdagavond hun 75ste verjaardag. Voor de Dendermondse reuzen brengen zij 25.000 sinaasappelen mee. Iedereen kan dus rekenen op een Aalsters geschenk. Tijdens de ommegang worden de Gilles begeleidt door hun muziek en na elke bezemdans maakt men kans op gelukbrengend heksenbezempje.

Katuit kan rekenen op muzikale inbreng van vier grote fanfares, er is 't Schipke en de Walvis en uiteraard de wagen van het Dendermondse Kopvlees, en er zijn de via de Dender uit Aalst aangespoelde spotnamen en de gevreesde knaptanden. Maar de duizenden komen dus vooral voor de Greute Mannen . De handboogschutters van Sint-Sebastiaan vergezellen Indiaan, de Kolveniersgilde van Sint-Andries brengt Mars en de Kruisboogschutters van Sint-Joris lopen met hun reus Goliath.

Fakkeldragers en hellebaardiers zorgen voor entourage. En net als de toeschouwers worden de dansende reuzen opgezweept door de voltallige Ros Beiaardharmonie.

De apotheose van de middeleeuwse reuzenommegang wordt traditioneel geserveerd in de Kerkstraat.

De historische gildenreuzen zullen er na het feeëriek reuzenvuurwerk dansen en de samengedrumde Dendermondenaars weer wat weemoedig achterlaten.  • Katuit donderdagavond 30 augustus vanaf 20 uur in centrumstraten van Dendermonde.