In de nacht van dinsdag op woensdag werd in enkele winkels in de Aalsterse Nieuwstraat ingebroken. De inbrekers verschaften zich toegang via de bouwwerf die momenteel gaapt tussen de Nieuwstraat en de Korte Nieuwstraat. De gesloopte handelsschool maakt er plaats voor een winkelpand. Een braakliggend terrein aan de Korte Nieuwstraat biedt de inbrekers een gemakkelijke toegangsweg tot de werf én de voor- en naastliggende winkels en appartementen.

In kledingszaak Jensen werden broeksriemen, sokken, hemden, een herenjas en wissselgeld meegenomen voor een totale waarde van 21.535 frank (533,84 ). In bakkerswinkel Panos verdween het wisselgeldgeld. Panos kreeg ook in juli al ongewenst bezoek. ,,Wij openen zeer vroeg, daarom was altijd wat wisselgeld in de kas aanwezig. Maar nu nemen we onze voorzorgen en laten de dieven enkel nog wat koffiekoeken'', zegt verkoopster Veerle Hendrickx.

Bij Jensen was Jan Louies gistermiddag druk doende achteraan het pand venster en koepels met houten panelen te barricaderen. Het pand is eigendom van zijn moeder. ,,Alles wat forceerbaar is, wordt serieus afgeschermd. De dieven namen duidelijk hun tijd. Ze rookten, gezeten in een sofa, boven op de eerste verdieping, een sigaret'', zegt Jan Louies.


Alarm
Schoenwinkel Match 3 kreeg al drie keer inbrekers te verduren. ,,De eerste keer namen ze naast damesschoenen ook geld mee. Sindsdien laten we niets meer in de kassa achter'', zegt verkoopster Sophie Praet. Bij Mobistar ging het alarm een paar keer af. Maar niets wijst er op een inbraak.

Bij Maria-Magdalena De Kezel (75) werden uit de kast in de hal enkele jassen en uit het salon CD's ontvreemd. De weduwe woont boven de Standaard Boekhandel . ,,Ik slaap boven de woonkamer en hoorde een ongewoon geluid. Ik dacht dat het van voorbijgangers kwam. 's Anderendaags merkte ik wat er gebeurde. Ik voel me niet meer veilig. De inbrekers verschaften zich toegang langs de bouwwerf op het terrein van de voormalige handelschool.''


Aannemers
De slachtoffers wijzen met een beschuldigende vinger naar de aannemers. ,,Zij nemen onvoldoende veiligheidsmaatregelen. Ze moeten gesommeerd worden hun medewerking te verlenen om verdere inbraken te voorkomen. De werklieden laten hun ladders staan. In de Korte Nieuwstraat worden 's avonds door parking zoekende automobilisten de metalen hekkens uit de betonblokken gelicht. Het is er pikdonker. Die situatie vormt een invitatie voor inbrkers.''

Marie-Magdalena De Kezel nodigt dan ook de politie uit om 's nachts in haar woning post te vatten in een kamer met uitzicht op de werf. Zij stelt voor prikkeldraad op de platte daken van de achterbouw van de winkelpanden aan te brengen.

,,We bespraken met de aannemers de te nemen maatregelen'', klinkt de bondige commentaar van hoofdinspecteur Pascal Corthals van de Aalsterse politie.