Eind deze week verhuist het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) in Deinze van de vestigingen langs de Guido Gezellelaan 116 en de Markt 75 naar de Kattestraat 22. Door de verhuis zullen ongeveer dertig personeelsleden voortaan onder één dak gehuisvest zijn. 14.000 leerlingen, verspreid over een veertigtal scholen van het vrij en gemeentelijk onderwijs, kunnen van het CLB gebruik maken.

Al meer dan tien jaar keken de verantwoordelijken van de PMS-centra en het Medisch Schooltoezicht (MS) uit naar een geschikte gezamenlijke locatie. Diverse mogelijkheden werden onderzocht, maar bleken telkens niet haalbaar. Tot enkele jaren geleden een pand vrij kwam in de Kattestraat. De eigendom van de Zusters van Sint-Vincentius, daterend uit de jaren dertig, deed vroeger nog dienst als kraamkliniek en werd nadien een gedeelte van het rustoord. De laatste jaren stond het gebouw echter leeg. De vzw CLB en de zusters sloten toen een erfpachtovereenkomst. Dat maakte de weg vrij voor noodzakelijke subsidies.

Directeur Patrick D'Oosterlinck: ,,In juni vorig jaar startten de werken, die nu zo goed als voltooid zijn. De renovatie hield onder andere een vernieuwing in van deuren en ramen. Verder werden de plafonds verlaagd en elektriciteit en sanitair aangepast. De zolderverdieping is omgebouwd tot vergaderzaal, keuken, eetruimte en archief. Op het gelijkvloers zijn het onthaal, een medische kringloop en infotheek voorzien. Verder zijn er op beide verdiepingen bureauruimtes en spreekkamers. Door het samenbrengen van het personeel in één gebouw zal gemakkelijker worden samengewerkt. Daarnaast creëert de verhuis bijkomende mogelijkheden zoals het opstarten van een computernetwerk. Tevens kunnen de personeelsvergaderingen nu in één centrum worden georganiseerd.''


Werkdruk
Een aanpassingsperiode zal noodzakelijk zijn. Toch wordt gehoopt dat op termijn de verhuis een verlaging van de werkdruk met zich zal meebrengen. Die werkdruk neemt alsmaar toe, onder meer omdat de drempel naar het centrum verlaagd is. Vroeger was het centrum voornamelijk gekend voor zijn advies bij de studiekeuze. Nu worden de medewerkers van het CLB dagelijks geconfronteerd met vragen omtrent ontwikkeling en opvoeding, concentratie, leerproblemen, gedrag en gezondheid.

CLB Deinze staat voortaan in de nieuwe lokalen in voor de begeleiding van ouders, leerlingen en scholen in Deinze, Aalter, De Pinte, Nazareth, Nevele, Zulte en Knesselare.  • Info vanaf 1 september in de Kattestraat 22 of via telefoon 09-381.06.80.