Post Plaza. Onder die naam begint het voormalige postgebouw op de Korenmarkt aan een nieuw leven als shoppingcentrum. Eind 2002 komen er nog zes appartementen en kantoren bij. Acht winkels vinden er al onderdak. Er moeten nog drie zaken, waaronder een horecazaak, bijkomen. Jong en trendy zijn de sleutelwoorden. Vanaf zaterdag 1 september kan het publiek er terecht. Ongeveer 50 mensen vinden er werk.

In 1998 kocht de investeringsgroep DVG-Investa (rond Paul Verlinden) uit Turnhout het voormalige postgebouw. Het gebouw dateert uit de periode 1899-1910. De Post trok er weg omdat het pand niet meer voldeed. Het gebouw is beschermd als monument.


Postduiven
Het was destijds een heel geslaagde en indrukwekkende realisatie in een eclectische stijl. Architect Louis Cloquet nam diverse stijlen en werkwijzen over en versmolt ze tot iets nieuw. In het interieur koos hij voor een rationele en functionele indeling. Hij maakte ook gebruik van progressieve constructiemethodes zoals ijzer, glas en beton.

Aan de buitenkant is het een typisch voorbeeld van de neogotiek met invloeden uit de renaissance. Het gebouw met het karakteristieke torentje -- ja, de horloge werkt! -- hoort onverbrekelijk bij het Gentse stadsbeeld. Op de herschilderde postduiven op de muren na is vandaag nog weinig te zien van de vroegere postactiviteit.

,,Wij wilden het gebouw opener en transparanter maken. Maar als we hedendaagse ingrepen deden laten we dat ook zien. We wilden zeker niet historiserend tewerk gaan'', zegt architect John Bontinck. Het moet gezegd, de verbouwing binnenin is met respect gebeurd.

Alle overbodige toevoegingen zijn ook weggehaald. De winkels op de gelijkvloerse verdieping zijn gescheiden door een glazen wand. Muren en plafonds zijn in de originele staat hersteld. Door de monumentale glazen dakstructuur valt veel natuurlijk licht binnen. Ook de gietijzeren zuilen zijn goed zichtbaar. De nieuwe ingang aan de Korenmarkt heeft automatische deuren en een warmtegordijn. Aan de buitenkant komen geen lokkende neons of logo's.

,,Dit is een van de mooiste complexen in onze portefeuille. Op de Magna Plaza in Amsterdam na ken ik geen dergelijk shoppingcentrum. Het is uniek'', zegt Jeroen Hafkamp van Shopping Center Management Services, die diverse shoppingcentra beheert, zoals onder meer het Wijnegem Shopping Center.

Omdat er lijn in het winkelaanbod moest zitten, werd vastgoedspecialist Healey & Baker erbij gehaald voor de verhuur. ,,Het ging niet gemakkelijk. De huurders moesten het klassieke gebouw alsook de uniformiteit aanvaarden'', zegt Karl Van Oosterwijck.


Hip
Je vindt er vooral dames- en herenkleding, accessoires, schoenen, maar ook hippe en toffe meidenmerken. De winkels mikken op de gemiddelde en hogere inkomens alsook trendy jongeren.

Winkelmanager is Kitty Van Cleef. Klanten van het Trefpuntcafé bij Sint-Jacobs zullen haar nog kennen. Ze heeft veel horeca-ervaring en werkte ook in de reclamesector. ,,Ik wilde graag een baan waarin je veel moet organiseren en coördineren. Ik word het vaste aanspreekpunt voor iedereen'', zegt ze.  • Post Plaza opent zaterdag 1 september. In de namiddag is er animatie. Het gebouw is open van 9.30 tot 20.00 uur. De winkels van 10 tot 18 uur.