Het Parket van Leuven is een gerechtelijk onderzoek gestart naar aanleiding van twee brandstichtingen in de Brabançonnestraat. Onbekenden staken papier in brand, dat voor één van de huizen klaar stond om opgehaald te worden. Even verderop gingen de daders een stap verder en staken een brandend stuk papier in een brievenbus. Onderzoek moet nu uitwijzen of er een link is met eerdere gevallen van brandstichting begin deze week.

Het eerste feit in de Brabançonnestraat vond plaats omstreeks 2 uur 's nachts. De brandstichters staken papier in brand, dat klaar stond om opgehaald te worden. Gelukkig kon een 22-jarige vrouw met de hulp van enkele medebewoners het vuur snel blussen.

Even verder in de straat werden eveneens enkele stukken papier in brand gestoken, maar daar gingen de daders een stap verder. Ze propten het brandende stuk papier in de brievenbus van een woning. De politie probeerde de bewoonster, een 69-jarige vrouw, te wekken maar toen dat niet lukte werd een slotenmaker opgetrommeld. Toen die de deur wou openen, kwam de verbaasde vrouw hen tegemoet. Het papier was ondertussen in de gang volledig uitgedoofd, maar de houten brievenbus werd volledig vernield.

Het onderzoek naar beiden feiten is in handen van onderzoeksrechter Puissant. Onlangs werd ook brand gesticht op de centrale stallingplaats van de politie aan de Ijzerenmolenstraat.


Ernstig
Onderzoek zal nu moeten uitwijzen of er een verband is tussen de verschillende feiten. ,,Voorlopig zijn er nog geen sporen in die richting, maar zeker is dat we beide gevallen even zwaar inschatten. Dit gaat verder dan vandalisme'', aldus persmagistraat Theo Jacobs.

Alex Van De Meulenbroecke die schuin tegenover de woning, waar het brandend stuk papier in de bus werd gestoken, woont, kijkt niet echt verbaasd op. ,,Zelf heb ik niets gehoord of gezien maar de fakbars in de buurt en de aanwezigheid van het Vrij Technisch Instituut (VTI) hiernaast brengen al sinds tijden overlast mee. Niet dat ik iemand wil beschuldigen, maar hier passeren vaak studenten met een pint teveel op.''

,,Een maand geleden stond even verderop in de Tiensestraat nog een blauwe PMD-zak in brand. Gewoon op klaarlichte dag.''