In de nacht van dinsdag op woensdag deden de resten van de Rogiertoren aan de ramp van 11 september denken. ,Ground Zero' aan de afgebroken Rogiertoren was het decor waarin een nachtelijke oefening plaatsvond voor hulpverleners.

Brusselse brandweermannen werkten het Detachement voor Interventies bij Rampen uit (DIR). Die opereert binnen een structuur op het niveau van de brandweer en de Civiele Bescherming. De DIR-groep maakt deel uit van het Belgian First Aid en Support Team (B-FAST). Die kan overal ter wereld worden ingezet voor het zoeken naar slachtoffers bij rampen.


Voor de voeten
Staatssecretaris Robert Delathouwer: ,,Bij de aardbevingen in 1999 in Turkije boden brandweermensen en andere hulpverleners hun diensten aan om te zoeken naar overledenen en slachtoffers. Deze operatie was niet voorbereid, waardoor iedereen mekaar bij wijze van spreken voor de voeten liep.''

,,Daar willen we wat aan doen en daarom houden we oefeningen. Onder de puinhoop van de pas afgebroken Rogiertoren hebben acht vrijwilligers zich ingegraven. Een ploeg van tachtig hulpverleners moest hen proberen te vinden en dat is aardig gelukt.''

Delathouwer is verheugd dat Brussel als 's lands grootste brandweerkorps dit project trekt en vindt de investering in geld en materiaal ruim verantwoord.