De kans dat men over afzienbare tijd op de Leie zal kunnen pendelen tussen Kortrijk en Menen enerzijds en tussen Menen en Komen anderzijds, is niet denkbeeldig.

De Meense schepen van Toerisme Marcel Berton en Jan Yperman van 't Schippershof bereiden de zaak voor. ,,De reder is klaar en heeft daarvoor voldoende boten in voorraad. In Menen zijn de aanmeerplaatsen voor de boten op het Leie-eiland klaar'', aldus Marcel Berton.

Jan Yperman voegt eraan toe: ,,Iedereen klaagt erover dat de wegen volzitten. Het is de moeite waard om te proberen een deel van het vervoer van mensen langs de Leie te laten gebeuren met een waterbus.''

Het is niet de bedoeling die waterbus dagelijks heen en weer te laten varen op de Leie. Er wordt onder meer gedacht aan een verbinding tussen Wevelgem/Lauwe en Menen op zaterdag tijdens de marktdag in Menen. Twee waterbussen zouden 's morgens varen, twee 's middags. Ook tijdens belangrijke manifestaties (Zomerfestival, Wieltjesfeesten...) zou de waterbus vanuit verschillende plaatsen de mensen kunnen aanvaren .

De waterbus zou niet gratis zijn. De boot huren kost 400 euro voor vijf tot zes korte trips. De passagiers zouden een kleine bijdrage moeten betalen.

Marcel Berton: ,,In het kader van de algemene promotie van de Leiestreek zou een proefproject kunnen worden opgestart op beperkte schaal. Zo'n initiatief kan echter maar slagen als er voldoende promotie voor wordt gevoerd.''