,,Een boekje voor mensen die graag lachen, maar ook voor hen die te weinig lachen.'' Zo vat uitgever Michel De Sutter van de Eecloonaar de doelgroep samen van het bundeltje karikaturen van Nesten (55). Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni signeert Nesten in het Leffe-café op de Grote Markt van Kortrijk zijn boekje, dat maar 9,95 euro kost. Daar is ook zijn lachmuseum ondergebracht.

Veel tekst zal er in het boek Nesten niet staan, want de tweehonderd karikaturen spreken voor zich. ,,Zijn schilderijtjes zijn als rijzende rozijnenbroden, gebakken in de oven van zijn hartelijkheid'', schrijft Pol Vermeersch in de inleiding.

En verder: ,,De tekeningen zijn Bourgondisch, met de kleuren van een Vlaamse kermis. Pieter Breugel en Hieronymus Bosch rusten op de bodem van zijn verfpotten. In het teveel aan oren, neus, ogen of kin zit de kracht van een relativerende humor'', schrijft hij. Vermeersch hoopt dat het werkje mag helpen om de nar, die in ieder van ons leeft, niet verloren te laten gaan.

Het debuut van Nesten als tekenaar dateert van 1976 en viel samen met de zege van Lucien Van Impe in de Ronde van Frankrijk. Nesten werd toen naar Erpe-Mere gevoerd en schilderde op de gevel van Van Impe een karikatuur, die alle televisiezenders en kranten haalde. Met de koppigheid van een ezel zette Nesten door: sinds jaar en dag ontwerpt hij affiches, postkaarten, beschildert hij muren en vitrines, is bekend om zijn bulderende lach en is op alle jaarmarkten en folklorefeesten thuis.

Maar ook in de wielrennerij voelt hij zich perfect thuis. Via het wielrennen kwam hij ook in contact met uitgeverij de Eeclonaar, die sinds 1995 al een dertigtal wielerboeken en encyclopediëen over het wielrennen op de markt bracht.


Op een schijfje
,,Met digitale fototoestellen en allerlei apparatuur zijn ze door m'n atelier geflitst'', vertelt straatfilosoof Nesten. ,,Alles hebben ze van dichtbij gefotografeerd. Bij mij thuis maar ook in 't Lachmuseum op de Grote Markt in Kortrijk en in m'n Artiestenkost aan de Leie in Kuurne. M'n hele 35-jarige carrière staat nu op een disketje. Je zou voor minder depressief worden maar kom... Bij een bezoek aan de drukkerij zag alles er schitterend uit. Het wordt een prachtboek vol kleurenkarikaturen en gezegden. Ik ben er uitgever de Eeclonaar ontzettend dankbaar voor.''

  • Het karikaturenboek Nesten (formaat 110 bij 150 mm) zal 128 bladzijden tellen en steekt in een geplastificeerde vierkleurenkaft.