De dertigste Zwijntjesfeesten houden Zwijnaarde van 31 mei tot 4 juni in de ban van het zwijn. Er wordt weer duchtig gefeest op en om de kiosk op de tonen van een schare Vlaamse artiesten en orkesten. De grote publiekslokker wordt de 24ste Zwijntjesstoet - sinds kort nog slechts een driejaarlijks gebeuren - die zondag 2 juni om 15 uur uitgaat.

De stoet is het fenomeen waaruit de Zwijntjesfeesten zijn ontstaan; hij is echter niet langer het centrale thema. Toch greep men voor de 24ste uitgave terug naar de bron - de ode aan en het respect voor het zwijn - en staat de roze knorpot centraal.

Ontwerper en kunstschilder Paul De Cocker, de ouderdomsdeken van het feestcomité, liet zich inspireren door uithangborden van café's en horecazaken met een varken in hun naam en al dan niet kunstzinnige afbeeldingen en uitspraken over het beest.

Zo kun je in de stoet de levende uithangborden ontdekken van bestaande zaken als danscafé Porky's uit Merelbeke en De drie biggetjes uit de Gentse Zeugsteeg, naast op een Zwijnaardse leest geschoeide schilderijen als Felicien Rops' Pornokrates (waar een naakte vrouw zich geblinddoekt door een varken laat leiden) of het als een non verklede varken van Jeroen Bosch dat een man probeert te kussen.

Tien zwijnerige taferelen komen zo tot leven, telkens vooraf gegaan door een Hollandse showband. En, hoe kon het anders, door een beperkte publiciteitskaravaan.


Traject
De stoet volgt een traject van Ter Linden, over de Heerweg-Noord, de Adolphe della Faillelaan, Cornelis De Schepperstraat, Hofakkerstraat en Isabella van Oostenrijkstraat. Dan keert de stoet terug naar de Heerweg-Noord en maakt dan een ommetje via de Dorpsstraat, Zandvoordestraat en Heerweg-Zuid.

Volgens ontwerper De Cocker wordt het weer een niet te missen kijkspektakel. De man is apetrots op zijn troetelkind waar hij met enkele mannen van het stadspersoneel in het depot aan de Hondelé maanden aan werkte.

,,Ik vrees wel dat het mijn voorlaatste stoet wordt'', zegt hij. ,,Ik ben tachtig en vind voorlopig geen opvolgers om mijn werk voort te zetten. Toch hoop ik binnen drie jaar met een vijfentwintigste stoet in schoonheid te kunnen eindigen. Als er niet vlug iets verandert, is het daarna wellicht voorgoed met de Zwijntjesstoet gedaan.''