Tijdens de opendeurdag op het Patersdomein op 1 mei in Izegem kan in het arbeidszorgcentrum De Lochting de gloednieuwe muurserre bewonderd worden. In de serre groeide vroeger de druivelaar van de paters. Door de nieuwbouw van de Lochting moest ze echter wijken. Nu werd de serre elders opgetrokken en werd ze in volle glorie hersteld.

,,De serre is niet langer een druivenserre'', merkt begeleider Filip Coppens op. ,,Nu gebruiken we ze voor de opkweek van biologisch plantgoed. Als je biologisch wil telen moet je zaaigoed immers ook biologisch zijn.''

De heropbouw van de serre was een meerjarenplan. Tussen oktober en januari werd de bouw, die volledig met eigen mensen werd verwezenlijkt, afgewerkt.

In de Lochting werken volwassenen met een psychische en/of sociale problematiek. In de reguliere arbeidsmarkt vallen ze uit de boot. In de Lochting krijgen ze werk op maat. Het is de bedoeling dat ze er groeikansen krijgen. Dit kan zowel op technisch als menselijk vlak via respectievelijk het aanleren van technische vaardigheden of door aandacht te besteden aan sociale vaardigheden.


Dagvers
Bij de Lochting werken een 30-tal mensen. Er worden biologische groenten geteeld en die worden verkocht in de biowinkel ter plaatse. Die winkel doet het goed. ,,Het voordeel is dat we dagverse groenten verkopen. Veel mensen komen speciaal daarvoor hierheen. Ook in tijden van crisissen zoals bij de dioxinetoestanden en dergelijke, zien we de verkoop pieken. Echter vervlakt dat wel snel weer. Ook hebben we een aantal mensen dat hier komt uit principe, omdat we hier aan sociale tewerkstelling doen'', zegt Koen.

De inkomsten van de winkel helpen de kosten van het sociale tewerkstellingsproject wat dragen. ,,Dat is hard nodig, want een gereglementeerde subsidie is er nog niet voor ons. Toch oogt de toekomst goed'', zegt Koen.(FM)

  • Tijdens de opendeur op het Patersdomein op 1 mei zijn er doorlopend rondleidingen door de biotuin. Verder is de biowinkel en -bar open. Er is een bijenstand en een dierenparkje.