Sinds de invoering van het nieuwe, hogere prijzentarief voor ophaling van huisvuil puilen in Tienen de plekken met glasbakken uit van het sluikafval. Maatregelen zijn moeilijk te treffen.

Een toertje door Tienen leert genoeg. Na elke wekelijkse schoonmaakbeurt stapelen de zakjes afval zich opnieuw op rond de glasbakken aan het warenhuis Carrefour. Aan Lidl verspert een hoop volle winkelzakjes in plastic gedeeltelijk de toegangsweg voor voetgangers van aan de Groenstraat. Aan het pleintje, dat toegang geeft tot de Valkenswaardlaan aan de Vissenakenstraat, is een brievenbus nog nauwelijks bereikbaar. Zakjes afval reiken tot bijna aan de gleuf.

,,Hou je omgeving rein'', staat op een bord naast de glasbakken, maar die aanrader heeft weinig effect. Aan nagenoeg alle vuilbakken op de vesten hangen of liggen zakjes vol afval. Na elke opruimbeurt ligt al snel overal alles weer vol.

Erg is het gesteld op de parkeerplaats van de Viander. Rotzooi slingert rond aan de glasbakken. De Tiense Fishing Club heeft daar permanent een papiercontainer staan. Er ligt vanalles in en rond. Parkwachters Jokke Van Hecke, Pol Noë en Luc Boogaerts achten het voor bekeken. De container gaat weg. Voortaan plaatsen ze die achter het hekken van de Viander. Elke werkdag staat de bareel open van 8 tot 17 uur en 's zaterdags van 8 tot 15 uur. ,,Er is dan iemand van ons om het papier in ontvangst te nemen, want zoals nu kan het niet verder'', aldus het trio.


Strenger
Ze gaan streng controleren. ,,Politiemacht hebben we niet, maar we gaan wel autonummerplaten noteren en doorgeven aan de politie wie hier aan sluikstorten doet. Wat nu gebeurt, is onverantwoord. We hebben nog wat anders te doen dan de boel hier steeds maar op te kuisen.''

,,Wat we eraan kunnen doen? Weinig,'' meent schepen van leefmilieu Hans Vandermolen (CD&V). ,,Alleen maar hopen dat er meer discipline komt. Ophaling van sluikafval kost de stad iets van een 250.000 euro per jaar. Dat bedrag zou zeker niet mogen toenemen. Repressie lijkt de enige maatregel, maar een sluikstorter op heterdaad betrappen is niet eenvoudig.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in