De gemeenteraad van Kraainem heeft maandagavond beslist om bij het Arbitragehof een vernietigingsberoep in te stellen tegen de regionalisering van de gemeente- en provinciewet.

Kraainem is na Linkebeek en Wezembeek-Oppem de derde faciliteitengemeente die deze stap zet. K2000, de Vlaamse eenheidslijst, tekent beroep aan tegen die gemeenteraadsbeslissing. Dat slechts drie (Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek ) van de zes faciliteitengemeenten naar het Arbitragehof stappen, is het resultaat van overleg tussen de burgemeesters van de zes faciliteitengemeenten in de Vlaamse Rand rond Brussel.


Nutteloos
Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag bestempelde Luk Van Biesen, Vlaams schepen en fractieleider van de Vlaamse eenheidslijst K2000, het Franstalige initiatief als nutteloos, onontvankelijk en geldverspillend.

Hij stelde dat het niet tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om wetgevende beslissingen van de overheid aan te vechten. Het initiatief getuigt volgens hem andermaal van de onwil van Franstaligen om te erkennen dat Kraainem tot Vlaanderen behoort.

K2000, de Vlaamse eenheidslijst, heeft bij de gouverneur en bij Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen beroep aangetekend tegen die beslissing. K2000 argumenteert dat een gemeenteraad niet bevoegd is om een beslissing van de federale parlementen in een gerechtshof aan te klagen. (LTK, belga)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in