Het bekende standbeeld van Margaretha van Oostenrijk verhuist uiteindelijk toch niet naar de Schoenmarkt, maar krijgt een tijdelijk onderkomen in het Mechelse stadsmagazijn. Beeld en sokkel vertonen opvallend veel barsten, zodat een grondige renovatie zich opdringt. Tot die conclusie kwamen technici van Monumentenzorg die het beeld gisteren inspecteerden.

,,Daarmee is de discussie over de verhuizing van Margaretha gesloten'', zegt schepen van Openbare Werken Leo Stevens (CD&V). Het Mechelse stadsbestuur zocht de voorbije weken naar een alternatieve locatie, want het beeld moet de Grote Markt weldra tijdelijk verlaten voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. De Schoenmarkt leek de voornaamste kanshebber, maar het wordt dus het stadsmagazijn.

,,Margaretha verdwijnt minstens een jaar uit het straatbeeld'', zegt schepen Stevens. ,,Een verhuizing houdt te veel risico's in omdat het beeld in een te slechte staat verkeert. De sokkel vertoont een dozijn scheurtjes en ook het beeld zit onder de barsten, meer bepaald aan de onderrug en ter hoogte van de linkerschouder. Een grondige herstelling in het stadsmagazijn dringt zich op.''

Technici van de dienst Monumentenzorg beklommen het beeld gisteren met een ladder en kwamen na de inspectie tot dezelfde conclusie: Margaretha verdient een opknapbeurt. Wellicht verdwijnt het monument --dat sinds 1849 uitkijkt over de Mechelse Grote Markt-- ruim een jaar uit het straatbeeld. De terugkeer is gepland als de heraanleg van de Grote Markt voltooid is.

,,Toch bestaat er nog geen zekerheid of Margaretha haar vertrouwde standplaats terugkrijgt'', zegt Stevens. ,,De ontwerpers die deelnamen aan de internationale wedstrijd voor de heraanleg van het marktplein stellen voor om ze een meer centrale plaats te geven, zoals bijvoorbeeld op de Schoenmarkt. Op die plek loopt ze misschien ook meer in de kijker, maar we moeten de voor- en nadelen van die mogelijkheid wel eerst grondig afwegen.'' Het schepencollege heeft daarvoor dus ruim een jaar de tijd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in