Het laatste begijntje uit onze regio is niet meer. Zuster Johanna De Boer overleed maandag. Een dag eerder vierde ze haar 94ste verjaardag.

Johanna De Boer werd in 1908 geboren in Rotterdam. In 1939 trad ze in in het Turnhoutse begijnhof. Er verbleven daar toen nog zeventien begijnen. De zuster bleef haar hele leven in Turnhout. Slechts af en toe ging ze op familiebezoek in Nederland.

In 1999 verhuisde ze naar rusthuis Sint-Lucia. Meteen kwam er een einde aan tweehonderd jaar begijnen op het begijnhof. ,,Zuster De Boer was onlosmakelijk verbonden met het begijnhof. Ze is zonder twijfel een van de meest gefotografeerde figuren in onze stad'', zegt August Van Lieshout, pastoor van het begijnhof. ,,Johanna straalde haar vroomheid op de mensen uit. Ze was zeer minzaam.''

Johanna De Boer overleed maandag op 94-jarige leeftijd. Met haar verdwijnt het laatste begijntje uit de streek. In ons land zijn er nog vijf begijntjes. ,,Johanna krijgt een bijzondere plaats op het begijnhof'', zegt pastoor Van Lieshout. ,,Er wordt gewerkt aan een deftig monumentje.''

De begrafenis van zuster De Boer vindt aanstaande vrijdag plaats in de Begijnhofkerk in Turnhout. De plechtigheid vangt aan om 11 uur. (IMA)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in