Cyriel Buysse schreef veel, zelfs meer dan de kenners weten, want er duiken nog geregeld nieuwe teksten op. Zo bleek Marc Galle, gewezen politicus, taal- en literatuurkenner, nog in het bezit van vier kleine, onbekende verhalen. Die werden nu gepubliceerd in het jaarboek van het Cyriel Buysse Genootschap .

Hoewel Cyriel Buysse (1859-1932) al 70 jaar overleden is, blijft zijn werk de liefhebbers aanspreken. In Gent bestaat zelfs een Cyriel Buysse Genootschap , geleid door professor Anne-Marie Musschoot, dat elk jaar een keurig jaarboek uitgeeft. Thans is dat al aan de zeventiende aflevering toe.

Daarin verschijnen onder meer vier nog onbekende verhalen van de Nevelse auteur. Een ervan gaat over de herenboer Volder, die plots aan trouwen denkt maar daardoor problemen krijgt met zijn meid die tot dan de boerin verving. Het loopt slecht af en de kleinburgerij ziet zijn mening bevestigd dat een boer altijd een boer blijft, ook al woont hij op een herengoed. Nog plastischer uitgedrukt luidt het: ,,Nen boer es 'n bieste en os g'hem omme keert, 't es nog 'n bieste''.

Joris van Parys, die aan de biografie van Buysse werkt, vertelt in het jaarboek over de jaren 1929-1930. Op een dag kreeg Buysse op zijn Molenberg het bezoek van de pastoor van Deurle, die geld inzamelde voor de verbouwing van zijn kerk en bij de Gentse textielfabrikanten op zijn parochie weinig steun gevonden had. Buysse, die als goede liberaal nooit een voet in de kerk zette, haalde onmiddellijk zijn portefeuille boven. ,,Zijn ze niet beschaamd'', zou hij gezegd hebben, ,,ze leven op het zweet van de arme mensen, maar als ze iets moeten geven, houden ze hun portemonnee dicht''.


Zola
Lynn Minnaert legt in deze aflevering uit waarom Buysse nooit de Vlaamse Zola werd. Hoewel de socialistische pers veel belangstelling had voor de naturalistische romans van de Franse schrijver Emile Zola, toonde ze weinig interesse voor zijn Vlaamse evenknie.

Het Gentse dagblad Vooruit nam slechts twee van zijn romans op als feuilleton. De ene, 'n Leeuw van Vlaanderen , was niet eens reclame voor het socialisme, maar veeleer voor het daensisme.

Cyriel Buysse:

,,Nen boer es 'n bieste en os g'hem omme keert, 't es nog 'n bieste''

De andere, Mea culpa , gaat over een rijke bourgeois die een arm arbeidersmeisje zwanger maakt. Als die sterft bij een poging tot abortus, trouwt de man met een rijke nicht. De lezers van het blad hielden wellicht meer van bloed en tranen dan van partijprogramma's.

Mededelingen van het Cyriel Buysse Genootschap XVII, Gent 2001, 205 pagina's, 22 euro, te storten op rekening 000-1588915-55 van het Genootschap.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in