Terwijl het water langzaam wegtrok, besprak schepen voor Openbare Werken Geert Versnick in het vragenuurtje voor de gemeenteraad de maatregelen die de stad Gent al genomen heeft en op korte termijn nog wil nemen om watersnood te voorkomen. Volgens Versnick valt het overstromingsprobleem op te splitsen in twee kwalen: overstromingen door het zwellen van de rivieren en overstromingen bij hevige regenbuien .

In de eerste categorie vallen volgens Versnick de Assels. ,,Daar heeft het Vlaams Gewest de dijken verhoogd'', zegt de schepen.

,,In Drongen-Keuze is het de bedoeling dat de werken aan de Ringdijk rond Keuzemeers in 2003 worden uitgevoerd. Aan de Beukenlaan in Sint-Denijs-Westrem zijn twee terugslagkleppen geplaatst, zodat het Leiewater de wijk niet meer binnenstroomt via de riolering. Er wordt nog voorzien in een pomp om het water van de laaggelegen wijk in de Leie over te pompen. En ten slotte wordt er opnieuw gebaggerd in de Ringvaart, zodat die opnieuw meer water kan opslaan.''

Ook aan buurten die -- vooral in de zomer -- geregeld blank staan na onweersbuien, wordt er nog verdergewerkt. In de Veldwijk in Ledeberg zijn de riolen gereinigd. ,,Toch volstaat dat niet om echt zware stortbuien te verwerken'', zegt Versnick. ,,Daarom onderzoekt Aquafin een bijkomende overstortleiding van het pompstation aan de Botermarkt naar de Schelde, onder de spoorweg door.''

Volgend jaar wordt er ook een nieuw pompstation gebouwd voor de Vogelhoekwijk in Gentbrugge. ,,Dat komt vlak bij Heusden-brug.'' Ten slotte moet ook de buurt van de Groene Staakstraat in Wondelgem-Mariakerke van de waterellende verlost raken. ,,De riolering van de Eeklostraat is al gereinigd. Dit jaar begint Aquafin met grote rioolcollectorwerken in Mariakerke, die de wateroverlast helemaal moeten oplossen.'' (TOD)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in