Het hoofdkantoor van de Post in Hasselt staat op z'n kop. Sinds de reorganisatie afgelopen maandag heeft de bedeling, maar vooral de sortering, heel wat vertraging opgelopen. De Post hanteert in onze provinciehoofdplaats het nieuwe georoutesysteem. En dat systeem vertoont nogal wat kinderziektes.

De computer tekent nu de routes uit die de postbodes moeten volgen. ,,Dit betekent dat de postrondes anders ingedeeld zijn en dus ook dat de postbode niet meer dezelfde ronde doet'', legt woordvoerder Fred Lens uit. Volgens Lens is het allemaal een kwestie van extra inspanningen. ,,De voorsorteerders werken 's nachts aan de hand van een automatisme, ze zien een adres en weten meteen in welk postvak dit moet komen. Door de verandering van de routes klopt dit niet meer, en hebben de sorteerders meer tijd nodig om het juiste vak te vinden'', aldus de woordvoerder.

Lens zegt dat het slechts een kwestie van tijd is. ,,Het is een leerproces, alle nieuwe verbanden moeten opnieuw gememoriseerd worden.'' Hij belooft dat de problemen volgende week helemaal van de baan zijn. ,,We hebben slechts één dag achterstand opgelopen. Dat wordt dit weekend opgelost. Bijna de hele nachtploeg voorsorteerders zal dit weekend vrijwillig de achterstand bij werken.''


Harder werken
Ook de postbodes zullen maandag en dinsdag wat harder moeten werken om de achterstallige post in de brievenbus te bezorgen. De problemen in de bedrijven die te maken hebben met late post worden volgens Lens eveneens opgelost. ,,De nachtploeg zal vanaf volgende week de adressen waar meer dan 15 poststukken afgeleverd moeten worden, isoleren. Daar wordt dan de post, met de postauto, 's morgens als eerste na de krantenronde, afgeleverd'', weet Lens.

Aan klachten van particulieren die hun post later bedeeld krijgen dan vroeger, valt niks aan te doen. ,,Men kan nu eenmaal niet in alle brievenbussen op hetzelfde tijdstip de post bezorgen. Sommigen zullen door een route-verandering daarom op een later tijdstip hun brieven krijgen, anderen dan weer vroeger. Maar de grote massa zal hier niks van merken, want de meesten zijn zelfs niet thuis als de post in de brievenbus wordt gedropt'', besluit Lens.