De politie pakte gisterenmorgen uit met een origineel initiatief. De agenten plaatsten zelf een verlichting op de fietsen, die in overtreding waren. De fietsers krijgen de verlichtingsset in bruikleen zo lang hun eigen verlichting niet is geplaatst of hersteld. Bij niet-teruggave krijgen de ouders een factuur thuis.

Fietsers keken gisteren wel even op bij de uitgebreide fietscontroles in de stad. De actie was vooral gericht op de schoolgaande jeugd, maar ook volwassenen werden tegengehouden. De eerste overtreder was overigens een postbode. De politie controleerde 96

fietsen en daarvan waren er 23 niet in orde. De 23 jongeren moeten de komende weken verkeersles volgen. Voor de volwassenen was er een boete weggelegd.

,,Na analyse van de oorzaak van ongevallen blijkt dat een defecte of afwezige fietsverlichting in veel gevallen aan de basis van het ongeval ligt. Een degelijke verlichting, die bij duisternis effectief werkt, is een essentieel onderdeel'', aldus hoofdcommissaris Philip Pirard.

De politie kocht in samenwerking met de preventiedienst een 100-tal fietsverlichtingssets op batterijen aan. De preventiedienst gaf aan de jongeren een nieuwe folder mee met de reglementaire uitrusting van de gewone fiets, de koersfiets, de minifiets en de alleterreinfiets. Veel alleterreinfietsen zijn niet uitgerust met een verlichting omdat ze niet afgestemd zijn op het gewone verkeer en de fietsenmaker geen verlichting meelevert. Maar die uitvlucht telde niet.

Ook andere smoesjes als ,,net stuk, geen plaats meer op de fiets, vergeten of niet nodig omdat de stad al voldoende verlicht is'' werden afgewimpeld. Wel één uitzondering: een leerling die dringend een examen moest afleggen, mocht zich later opnieuw melden. De politie nam ook twee bromfietsen in beslag voor een opgedreven motor. Er volgen de komende maanden nog een paar uitgebreide controles.