De brandweer van Diest moest al twee keer een ontsnapte slang inrekenen. ,,Maar eigenlijk weten we niet hoe we zo'n dier moeten aanpakken'', vertelt commandant Leo Mees, ,,en dus is dat een gevaarlijk karwei.'' De spuitgasten kregen een praktijkles. Een tijgerpython en een boa vormen voortaan geen probleem meer.

Exotische dieren zijn in trek, en af en toe moet de brandweer uitrukken om een ontsnapt dier te vangen. ,,Ik heb het al twee keer geweten'', vertelt commandant Leo Mees. ,,De ene keer zat er een slang in de feestzaal van het stadhuis, na een expositie. Een andere keer was er een slang ontsnapt na een ongeval. Hoe we het dier ingerekend hebben? Met de spade een slag op gegeven. We hebben daar geen opleiding voor gekregen, hé.''

Daar kwam donderdagavond verandering in. De rondreizende show Jungle der reptielen is dit weekeinde in de stad. De veertig brandweermannen waren donderdag te gast bij verantwoordelijke Charlie Lods. Hij bracht de brandweer de basisprincipes bij. Niet alle dappere spuitgasten stonden er even comfortabel bij, toen Charlie een jonge boa uit zijn kooi haalde.

,,Verdorie, daar moet ik niet van hebben'', siste een brandweerman. Maar al snel kregen ze er vertrouwen in. Charlie leerde hoe je met behulp van een stok met een haak aan het uiteinde het dier kan pakken en in een zak stoppen. Slangen die langer zijn dan 1,20 meter, moet je anders pakken. Eerst de kop knellen met een stok, en dan de kop langs achter tussen duim en wijsvinger beetpakken.

De brandweermannen mochten hem nadoen. Eerst met de kleine boa, dan met een tijgerpython van enkele meter. ,,Volwassen zijn deze dieren acht meter lang, en wegen ze 140 kilo.''

,,Een slang zal twee signalen geven voor het dier aanvalt'', stelt de slangenkenner. ,,Hij zal zich in S-vorm leggen, en blazen. Dan ga je best achteruit. De regel is dat slangen die langer zijn dan twee meter, gevaarlijk zijn. Maar in principe is het houden van giftige slangen verboden in dit land.'' Een brandweerman zag dat anders: ,,Dan ken je mijn vrouw nog niet.'' (BCZ)

  • Jungle der Reptielen, op 29 en 30 november van 10 tot 19 uur aan het ecocentrum op het provinciedomein Halve Maan in Diest. Toegangsprijs: 4/7,5 euro.