De nationale spoorwegmaatschappij NMBS heeft een rechtszaak aan haar been. Aanklager is het gemeentebestuur van Merchtem. Die vraagt al van in 2000 tevergeefs om enkele honderden tonnen vervuilde grond aan de wijk Huttert, vlakbij het station, op te ruimen.

,,We zijn ten einde raad'', verduidelijkt de Merchtemse schepen van openbare werken Paul Van den Eynde. ,,We vragen al meer dan twee jaar aan de NMBS om de grond er weg te halen. De grond is vervuild en is afkomstig van de werken die hier in 2000 zijn uitgevoerd met de vernieuwing van het station.''

,,We hebben brieven geschreven, telefonisch contact opgenomen en zelfs gepoogd via de directie van de NMBS een oplossing te vinden. Ze reageren niet. Intussen blijft die vervuilde hoop grond hier liggen. Het gaat om honderden tonnen vervuilde grond die over een lengte van vijftig meter en vijf meter breed naast de spoorweg zijn gedumpt'', aldus nog schepen Van den Eynde.


Extra parkeerplaatsen
,,We kunnen door deze hoop geen extra parkeerplaatsen aanleggen. Daar is nochtans een nijpend tekort aan vlakbij het station. Daarom stappen we nu naar de rechter. Die moet een einde maken aan deze toestand. Ons geduld is op'', stelt Paul Van den Eynde.

De NMBS liet in een schrijven in 2000 al weten dat ,,de reliëfwijziging een voorlopige stockage is van afgegraven materialen door de werken aan de stationsomgeving''. ,,We geven de aannemer onmiddellijk de opdracht om de gronden in oorspronkelijke staat te herstellen en de afgegraven materialen van het NMBS-domein te verwijderen'', staat in die brief van 2000 al.

,,Ik hoop dat de NMBS desnoods zelf haar eigendom proper maakt'', zegt de Merchtemse schepen. ,,De vervuilde ,,duinen'' zijn ook een doorn in het oog van de bewoners van de woonwijk Huttert, achter het station. Kinderen komen geregeld in de omgeving van het station en dus ook op de vervuilde grond spelen'', besluit Van den Eynde. De Merchtemse gemeenteraad keurde het voorstel van het schepencollege unaniem goed om een rechtszaak aan te spannen.