Het 100-dagenactieplan van de Antwerpse politie voor de Atheneumbuurt en Antwerpen-Noord is gisteren van start gegaan. Bedoeling is om de komende weken ongeveer dertig agenten rond de klok in de buurt te laten patrouilleren. ,,Op die manier willen we de prostitutie, de drugs en de criminaliteit uit de buurt bannen'', zegt hoofdcommissaris Serge Muyters, kersvers directeur van de afdeling Operaties van de Antwerpse politie.

Het 100-dagenactieplan ging gisteren om 15.00 uur van start met de plaatsing van het mobiele commissariaat op de hoek van de Van Stralenstraat en de Rotterdamstraat. Bedoeling van het plan is om de prostitutie uit de buurt te bannen binnen die vooropgestelde termijn. Aanvankelijk zullen 30 agenten rond de klok patrouilleren in de buurt. Later wordt dat aantal herleid tot een vijftiental.

,,Die agenten patrouilleren per tien in drie shiften'', weet hoofdcommissaris Muyters. ,,Op die manier hopen we de prostitutie weg te jagen. Voorts kunnen we ook beter het druggebruik in de buurt in kaart brengen. In menig donker portaal wordt wel eens drugs gebruikt. Ook de criminaliteit en het sluikstortprobleem hopen we door de patrouilles in te dijken''.

Muyters geeft zichzelf en zijn manschappen 100 dagen om resultaten te boeken. ,,Binnen die termijn willen we inderdaad de hoertjes weg hebben. De stad brengt in de toekomst ook een aantal infrastructurele maatregelen aan die het carrousselrijden in de buurt moeten indammen. Op die manier kunnen chauffeurs geen toertjes meer rijden om het juiste meisje te kiezen.''


Eventuele verlenging
Toch onderschat Muyters de problemen zeker niet. ,,Ik denk al aan een eventuele verlenging met nog eens 100 dagen. We willen bij meldingen van een spreiding van de hoertjes, bijvoorbeeld richting Merksem, aanwezig zijn voor de klanten het weten. Natuurlijk is het een werk van lange adem. Het is één ding de hoertjes weg te krijgen, maar een ander ze weg te houden. Het Grootstedenplan voorziet twee tot vijf jaar voor de herontwikkeling van de buurt. Al die tijd zal de politie dan ook prominent aanwezig zijn.''

Het vorige 100-dagenplan van Muyters was een groot succes. Muyters slaagde er toen in het Schipperskwartier in te dijken tot drie straten. De laatste drie jaar zijn de criminaliteitscijfers daar gedaald met 45 procent. ,,Al wil ik nu geen percentage vooropstellen'', zegt Muyters.

,,Het is aan de buurtbewoners om binnen drie of zes maanden te oordelen over de resultaten.''