De handelscomités van de Mechelse binnenstad zijn helemaal klaar voor de eindejaarsfeesten. Zodra Sinterklaas het land uit is, smukken ze de winkelstraten op met kerstbomen en rode lopers. Gisteravond werd alvast de nagelnieuwe sfeerverlichting aangestoken. Kostprijs: 40.000 euro. ,,Door de werken in de binnenstad hebben we de afgelopen jaren heel wat klanten aan omliggende steden verloren'', zegt Centrum 3-voorzitter Marcel De Roover. ,,Onze ambitie is die zo snel mogelijk terug te winnen.''

De sfeerverlichting in de Bruul, IJzerenleen, Guldenstraat en O.L.Vrouwestraat werd een week vroeger aangestoken dan normaal. En ze zal in januari ook een kleine week langer blijven branden. Door de eindejaarsperiode te rekken, hopen de handelaars extra shoppers naar de binnenstad te lokken.

,,De eindejaarsverlichting zorgt niet alleen voor sfeer, we weten ook uit ervaring dat ze de mensen een groter gevoel van veiligheid geeft'', zegt Marcel de Roover. ,,Als de lichtjes branden, blijven onze klanten langer in de winkelstraten rondlopen en dat is natuurlijk goed voor de verkoop.''

Totnogtoe stonden de handelscomités grotendeels zelf in voor de kosten van de sfeerverlichting. Dit jaar zal de stad via de vzw SOMM _ het Centrummanagement _ de volledige factuur voor de huur van de nieuwe verlichting en het elektriciteitsverbruik betalen.

,,Zodat de handelaars meer ruimte krijgen om andere initiatieven te ontwikkelen die het handelsleven in Mechelen nog méér leven kunnen inblazen'', zegt schepen van Lokale Economie Ludwig Neefs.


Drie koopzondagen
Net als voorgaande jaren organiseert Centrum 3, dat de vier handelscomités in het winkelcentrum verenigt, drie koopzondagen. Op 14, 21 en 28 december zullen alle winkels van 14 tot 18 uur open zijn. Kerstmannen verwennen de klanten op de IJzerenleen en in de Guldenstraat met geschenkjes en er wordt Glühwein geserveerd. In de Bruul zorgt een heuse Kerst Brass Band voor de sfeer.

,,We pakken ook weer uit met onze traditionele eindejaarsacties'', zegt Leo Lenaerts van het Bruulcomité. ,,De klanten krijgen per aankoopschijf van 6,20 euro één scheurbiljet. De prijzen zijn aankoopbons, op te kopen in de winkel waar het winnende biljet weggegeven werd. In totaal worden voor meer dan 62.000 euro aan winnende loten bedeeld.''

In de O.L.Vrouwestraat worden de klanten verwend met de Mechelse streekbieren van brouwerij Het Anker. Wie een aankoop doet, krijgt een gratis fles 'Gouden Carolus' mee naar huis.

,,Het Mechelse gerstenat zal dus rijkelijk vloeien tijdens de maand december'', besluit Marcel De Roover.

  • De website www.Mechelenkeitofwinkelen.be vermeldt alle eindejaarsactiviteiten van Centrum 3.