De voortvluchtige gangster Majid Kasmi (21) uit Borgerhout wordt ook verdacht van de mislukte overval op de HSA-spaarbank aan de Steenweg op Merksplas in Turnhout op 15 oktober 1998. Dat bleek vrijdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout.

Kasmi is de leider van de beruchte Axa-bende. Samen met zijn kompaan Hamza Y. (23) uit Borgerhout wordt hij verdacht van 21 gewapende en gemaskerde overvallen op vooral filialen van de Axa-bank. Het duo pleegde de feiten tussen mei en november 2001. De raids werden in de volledige provincie Antwerpen gepleegd en in het Waasland.

Omdat een deskundige nog moet nagaan of een aantal slachtoffers blijvende psychische letsels opliep, stelde de rechter de zaak vrijdag uit naar 23 januari.

Kasmi ontsnapte op 3 september uit de gevangenis van Turnhout. De speurders vermoeden dat hij de wijk nam naar Marokko.

Kasmi was al op jonge leeftijd op het criminele pad. Hij moet zich voor de rechter ook verantwoorden voor de gewapende overval op het HSA-kantoor van Karl Vochten in Turnhout. Toen de overvaller zijn pistool trok, kon het slachtoffer hem buiten duwen. Kasmi werd eind 2002 als dader ontmaskerd. Hij werd formeel door Vochten herkend. De jonge Antwerpenaar ontkent dat hij als 16-jarige de overval in Turnhout pleegde.

De jeugdrechter gaf hem voor de feiten uit handen zodat hij als een volwassene kan worden berecht.