Vanessa Gunst (23) - het meisje dat politiecommissaris Wim Merlevede van Diksmuide op het Sunbeamfestival van 22 juni jongstleden in de vinger beet - heeft helemaal geen hepatitis A, B noch C. Dat bewijst haar bloedanalyse. Ze werd daarvoor vorige week vrijdag in Veurne bij verstek tot 2 maanden cel veroordeeld, maar gaat in verzet. Vanessa is ex-drugsverslaafde, sinds ruim 2,5 jaar clean, maar heeft daardoor een strafblad, wat haar straffen telkens verzwaart en haar kansen op elk werk als kinderverzorgster of bejaardenhelpster hypothekeert.

Twee maanden gevangenisstraf, 500 euro boete, 25,30 euro materiële en 1.000 euro morele schadevergoeding is de zware veroordeling voor een ruzie tussen Vanessa Gunst en haar toenmalige vriend tijdens het Sunbeamfestival. De politie zag de schermutseling en kwam tussen. ,,Vijf agenten duwden mij op de grond en deden me dermate pijn dat ik beet. Ik ging nadien naar de dokter, die een attest schreef van de kneuzingen die ik over heel het lichaam had opgelopen. Er waren ook plukken haar uit mijn hoofd'', zegt Vanessa Gunst.

,,Ik wist dat de zaak zou voorkomen nadat mijn probatiebegeleider mij dat zei, maar ontving geen dagvaarding. De deurwaarder kwam die aanbieden toen ik niet thuis was, stak geen nota in de bus en legde de dagvaarding in het politiecommissariaat, waar evenmin iemand reageerde. Pas nadat mijn nieuwe veroordeling in de krant verscheen, wist ik hoe laat het was'', vertelt Vanessa Gunst.


Verslaafd aan drugs
Vanessa Gunst was een beloftevol meisje dat diploma's kinderverzorging en bejaardenhelpster op zak heeft. Als adolescent raakte ze aan de drugs en werd sterk verslaafd. De bende waartoe ze behoorde, liep tegen de lamp en Vanessa werd twee keer veroordeeld: de eerste keer tot 18 maanden gevangenis met 3 jaar probatie-uitstel, vervolgens tot 1 jaar cel met eveneens 3 jaar probatie-uitstel. Nog tot 2005 moet ze maandelijks haar probatiebegeleider bezoeken en loopt elke week langs in De Sleutel. Sinds 3 jaar is ze clean.

Maar haar strafblad is niet clean, met daarop de twee veroordelingen voor onder meer aantijgingen die door de nieuwe drugswet amper nog vervolgd worden. Dat strafblad hypothekeert haar toekomst. Elke job wordt haar na het overhandigen van haar Bewijs van Goed Gedrag en Zeden pertinent geweigerd. De sollicitaties en sollicitatiegesprekken puilen de map uit. Ze moet het doen met 313 euro per maand. Daarmee moet ze de 5.118,93 euro boete en kosten van beide veroordelingen afbetalen en dient ze ook de 2.134,09 euro boete te betalen van een ongeval vorig jaar, waarbij Vanessa in Diksmuide een bloembak voor een deur aanreed en doorreed.


Zware boete en rijverbod
,,De dag nadien ben ik naar die mensen gegaan en heb hen gevraagd hoeveel schade ik berokkend had. Nadat ik 30 euro had betaald, zeiden ze me geen klacht tegen mij in te dienen, maar toch werd ik vervolgd en mijn verleden heeft weer voor die zware boete en een rijverbod gezorgd'', aldus nog Vanessa Gunst.

Tegen het nieuwe vonnis gaat ze in verzet, want die nieuwe veroordeling dreigt het probatie-uitstel van de vorige teniet te doen, zodat ze - nu ze op het rechte pad is - alles op alles moet zetten om alsnog niet in de cel te belanden.