Ongeveer tweehonderd leden van de socialistische vakbond ABVV hebben gistermiddag actie gevoerd aan de poorten van ijsjesfabriek Frisa in Kuurne. Ze nemen het niet dat het bedrijf twee vakbondsafgevaardigden ontsloeg. De directie blijft bij haar beslissing en zegt dat het ontslag niks te maken heeft met hun werk als vakbondsafgevaardigde.

Net voor de middag kregen Bernard Sabbe (48) en Ronny Vleirick (52) van de directie te horen dat ze onmiddellijk werden ontslagen. Beiden zijn vakbondsafgevaardigden en dus beschermde werknemers. Ze kregen geen reden voor hun ontslag, maar tijdens de actie stelden Sabbe en Vleirick dat ze bij de onderhandelingen voor een nieuwe CAO een aantal toestanden in het bedrijf had aangeklaagd.

,,We willen niet meer dat er lonen in het zwart worden uitbetaald. Alles moet officieel gebeuren'', zeggen beide vakbondsmensen.

In een reactie zegt personeelsverantwoordelijke Jef Akkermans van Frisa dat beide vakbondsmensen al herhaaldelijk op de vingers werden getikt omdat ze hun werk als technicus niet naar behoren uitvoerden. Dat is volgens het bedrijf dan ook de enige reden van hun ontslag.

,,De werknemers hebben inderdaad een extraatje gekregen in een envelop. Maar dat cash geld was persoonlijk geld van de bedrijfsleider. Het gaat hier niet om een zwarte verloning, enkel om een extraatje voor de vele zaterdagen dat het personeel tijdens de warme zomer heeft moeten werken. Alles is wettelijk in orde'', aldus Jef Akkermans.


Politie aanwezig
,,Beide personen zijn beschermde werknemers. De wet voorziet in een speciaal statuut voor vakbondsmensen'', reageert Dario Gouwy van het ABVV. ,,Anders kunnen ze in de ondernemingsraad nooit zaken aanklagen. Die ontslagen nemen we niet. Daarom zijn we met drie bussen op terugweg van de betoging in Brussel naar hier gekomen.''

Tijdens de actie sloot de directie de bedrijfspoorten om te verhinderen dat de actievoerders binnen zouden kunnen. De politie was aanwezig, maar moest niet tussenbeide komen.

Een delegatie van de vakbond werd door de directie ontvangen, maar dit gesprek leverde geen resultaat op. Beide werknemers blijven ontslagen.