Het stadsbestuur van Kortrijk is de overlast door duiven beu. De diertjes bevuilen gevels en daken in het centrum met hun uitwerpselen. Naar voorbeeld van de Zwitserse stad Basel wil het stadsbestuur duiventillen plaatsen om de overpopulatie onder controle te krijgen.

De voorbije zomer was het weer ideaal om een terrasje mee te pikken. De duiven konden zich tegoed doen aan de vele kruimels en dat leidde geleidelijk aan tot nog meer klachten over overlast. Onder meer in de buurt van het Schouwburgplein en de Grote Markt, de Kring en het gerechtsgebouw waren er te veel duiven.

Vergassen, afschieten of vergiftigen is voor schepen Philippe De Coene (SP.A) uit den boze. Op lange termijn hebben die methodes overigens geen effect. De Zwitserse stad Basel gebruikt een diervriendelijke wijze die steden als Parijs, Aken, Dallas, Perth en Cardiff later kopieerden.

,,In Basel staan er op diverse plaatsen duivenhokken'', zegt de schepen. ,,Enkel op die plaatsen mogen de mensen de duiven voederen. De eieren van de duiven nemen de Zwitsers weg en ze vervangen ze door kalken exemplaren. Op die manier is er een geboortebeperking. De duiven krijgen er ook verzorging. Beestjes die lijden of door de overpopulatie ziekten en parasieten hebben, krijgen een spuitje.''


Brits expert
Met de hogeschool PIH is er al een gesprek geweest om de duivenhokken eventueel te bouwen. Op welke plaatsen de duiventillen moeten komen, staat nog niet vast. Een Brits expert zal de stad daarbij kunnen helpen.

Maandag komt directeur Guy Merchant van de Britse organisatie Picas naar Kortrijk. Picas staat voor Pigeon Control Advisory Service. De organisatie adviseert openbare besturen en bedrijven om duivenoverlast op een diervriendelijke wijze aan te pakken en heeft over het Kanaal al een goede reputatie opgebouwd.

,,Met de man maken we dinsdag een stadswandeling. Hij kan ons vertellen waar de concentratie het hoogst is en op welke plaatsen het best die duivenhokken plaatsen'', zegt schepen De Coene. Indien de hokken er zouden komen, dan moet de stad wellicht ook nog diverse vergunningen aanvragen voor de bouw.