Diana Magamadova zit in klas 6b van het Sint-Aloysiuscollege in Ninove. Het Tsjetsjeense meisje woont met haar ouders al drie jaar in ons land, maar binnenkort wordt beslist of het gezin hier mag blijven. Om die vraag kracht bij te zetten, kropen haar klasgenootjes in de pen.

Diana onderscheidt zich van haar klasgenootjes. Niet omdat ze zich niet aanpast, integendeel: ze heeft veel vriendinnetjes, behaalt vlot 88% op haar rapport en bovendien heeft haar uiterlijk iets Belgisch. Wat haar onderscheidt is haar talenkennis: Diana is perfect tweetalig. Thuis spreekt ze Russisch en op school kan je onmogelijk horen dat ze uit Tsjetsjenië komt.

,,Diana is nu drie jaar in België, maar ze spreekt perfect Nederlands'', zegt juf Sofie Callebaut. ,,Ook met haar klasgenootjes komt ze heel goed overeen en zelfs in de andere klassen heeft ze enkele héél goede vriendinnen.'' Ook mama en papa doen hun best om zo vlug mogelijk Belg te worden: zodra ze met Belgen spreken, voeren ze het gesprek in het Nederlands. Het gesprek verloopt wel nog niet zo vlotjes als met Diana, maar een degelijk gesprek voeren gaat nu al zonder problemen.


Oorlog in Tsjetsjenië
Na drie jaar wordt binnenkort beslist of het gezin Magamadova in ons land mag blijven. Om aan te tonen hoe goed het gezin is ingeburgerd, schreven de directeur, juf Sofie en Diana's klasgenootjes een persoonlijke brief. Met deze brief hoopt de school dat het gezin hier verder een leven kan uitbouwen. ,,Ik hoop dat we hier mogen blijven'', zegt Diana. ,,In Tsjetsjenië is het nu volop oorlog.'' De klas begrijpt het verhaal en wil Diana bij hen houden. Ze hopen dat hun brieven het juiste signaal zullen geven. ,,Ik ken Diana wel niet zo goed, maar ik vind wel dat het een toffe is'', schreef Jonas in zijn brief. Ook Diana kroop in de pen en vertelde waarom ze zo graag hier wil blijven.

,,Diana leert niet enkel van ons; wij leren ook van haar: af en toe leert ze ons een beetje Russisch en dat is heel fijn'', zegt juf Sofie. ,,We hopen echt dat het gezin hier bij ons mag blijven.''