Een kraan zette vrijdagmiddag Lieven Bauwens terug op zijn plaats. Het bronzen beeld van de man die als de stichter van de Gentse kantoenindustrie geldt, kreeg een grondige poetsbeurt. Vooral zijn sokkel was er erg aan toe.

Gent bezorgde Lieven Bauwens in 1885 een standbeeld op het einde van de Vlaanderenstraat, die net als een nieuwe verbinding tussen het Zuidstation en het stadscentrum was getrokken. De afgelopen maanden werd de Vlaanderenstraat heraangelegd en bij die gelegenheid nam men ook het standbeeld onder handen. De opdracht werd toevertrouwd aan de firma OIL uit Maldegem.

Karel Verheecke: ,,We zijn een industrieel schilderbedrijf en doen normaal geen restauratiewerken. Het was aanvankelijk de bedoeling het beeld ter plaatse aan te pakken, maar het bleek verstandiger alles te demonteren. Van de stenen van het voetstuk was 60 tot 70 procent gebarsten. Die hebben we met epoxy verlijmd. Slechte stukken hebben we vervangen. De hele sokkel monteerden we op een metalen plaat, zodat we het geheel konden opheffen om weer op zijn plaats te zetten. Het beeld was sterk vervuild door roet en vet. We hebben het gereinigd en enkele putjes gevuld. De metalen beugels die het beeld samenhielden en aan het roesten waren, hebben we door inox vervangen.''

Vrijdag bracht de firma de sokkel, 25 ton zwaar, en het beeld, 3 ton zwaar, terug naar Gent en plaatste die met een kraan terug op hun plaats. Rond het beeld is een ronde put gemetst om een plantsoentje aan te leggen. Daar komen seizoensplantjes in, zoals erica.

De heraanleg van de Vlaanderenstraat is intussen nagenoeg voltooid. Een firma is nog bezig met het plaatsen van de verlichtingspalen. Op woensdag 10 december gaat de straat officieel open. De snelle heraanleg moet een voorbeeld zijn voor de volgende dossiers, zoals de Steendam. Die werken starten in het voorjaar. (