De 75-jarige Ruis Julio Garrigeos dook met kleren en al in de Zuid-Willemsvaart om een drenkeling te redden. De man blijft er vrij rustig bij en is wellicht al op weg naar een nieuwe bestemming. Hij leidt immers een zwerversbestaan.

Ruis Julio Garrigeo zag 75 jaar geleden het levenslicht in Barcelona. Hij verzeilde in België ,,en omstreken''. Hij spreekt geen Nederlands, wel Frans maar nog liever Spaans.

In Bree heeft Garrigeos een tamelijk vaste stek. Het woord ,,vaste stek'' staat hier voor een leegstand pand op het Industrieterrein Kanaal Noord in Bree. De man heeft het zo huiselijk mogelijk ingericht, bracht plastiek aan voor de ramen, hing een slot aan de deuren en leeft er eenzaam maar gelukkig. Veel heeft hij niet nodig, zegt hij. Hij houdt immers van de natuur en van de vrijheid. Beide heeft hij in overvloed en Ruis Julio geniet er dan ook met volle teugen van.

De man loopt niet rond in sjofele kleren en ziet er evenmin onverzorgd uit. ,,Ik wandel graag en fiets veel'', zegt hij. Hij trapt dan ook regelmatig naar Nederland en verzeilde onlangs nog in Aken.

Terwijl hij dit vertelt, hangen wat kleren te drogen en staat een paar schoenen in een van de open ramen te drogen. Terwijl hij zijn verhaal vertelt, legt hij een pakje tabak uit elkaar. Het spul is drijfnat.

,,Toen ik zondagavond langs het water liep, zag ik plots iemand in het water liggen.'' Het bleek de 23-jarige rolstoelgebruiker M.G. uit Bree. ,,Ik heb tot driemaal toe gedoken om hem uit het water te halen. Ik kan trouwens zeer goed zwemmen en duiken'', klinkt het fier.

Ruis Julio wist de drenkeling uit het water te halen. Bree heeft er een held bij, ook al is hij niet veel thuis.