Nu ook de grootste Middelkerkse oppositiepartij, de Stem Van Het Volk (SVHV), onverbloemd de sluiting van Zon en Zee als asielcentrum vraagt, dreigt de Middelkerkse burgemeester Landuyt in zijn gemeenteraad een meerderheid te treffen die de sluiting wil. Eerder al nam de CD&V, na het oppakken van asielzoeker Massoud P. die vanuit zon en Zee een netwerk van mensensmokkel organiseerde, de stelling in dat Zon en Zee dicht moet.

,,De verhoogde criminaliteit in Westende en omgeving is een feit. Vooral de burgemeester banaliseert dit gegeven door te stellen dat er maar acht geregistreerde feiten per maand zijn. Wij zijn echter op de hoogte dat wanneer iemand zich in Zon en Zee aanmeldt met klachten deze dan ogenblikkelijk in der minne worden geregeld. Dit enkel om er geen ruchtbaarheid aan te geven of het zeker niet in de statistieken te laten opnemen'', stelt Lode Maesen (SVHV).

,,Bij een mogelijke stemming over de sluiting belooft het spannend te worden. Met zes stemmen van de CD&V en zes stemmen op de oppositie (SVHV, DNA en Vlaams Blok) maakt dit 12 op een totaal van 25. Vorige keer was er bij de SP-OVB een onthouding en mochten de VLD'ers omwille van ethische kwesties afwijken van het partijstandpunt'', aldus nog Lode Maesen. (YNG)