Eind dit jaar neemt het Kortrijkse OCMW een nieuwe crisisopvang in gebruik. Die komt er in een gerenoveerde kloostervleugel van het rusthuis Sint-Jozef langs de Condédreef. Er zijn negen kamers.

De sociale dienst van het OCMW krijgt vaak te maken met mensen die geen dak boven het hoofd hebben. Voor alleenstaanden wordt dan gezocht naar een bed in een residentiële voorziening voor thuislozen.

,,Maar steeds vaker zijn deze voorzieningen bezet of worden kandidaten geweigerd'', zegt Geert De Bolle. ,,Voor gezinnen zijn er trouwens onvoldoende opvangsystemen. Vandaar de keuze om de oude kloostervleugel van het rusthuis Sint-Jozef aan te passen en er noodopvang mogelijk te maken. Er is een maximum opvangcapaciteit van zeven éénpersoonskamers en twee tweepersoonskamers voor een gezin. Badkamer, keuken en toiletten zijn gemeenschappelijk. De renovatie moet klaar zijn tegen eind 2002.''


Gebrek
De noodopvang is er niet voor iedereen. Het moet gaan over een crisissituatie die niet te voorzien is. Bolle: ,,Bijvoorbeeld een woning die onbewoonbaar is. Andere situaties worden telkens geval per geval beoordeeld. Drie maanden is het maximum. Gedurende deze periode gaat het OCMW mee op zoek naar een andere woning. Het blijft een schrijnende problematiek.''

Naast de crisisopvang komen er doorgangswoningen. Ook dit is geen eindpunt. De huurders worden ingeschreven op de lijsten van de bouwmaatschappijen. Een definitieve oplossing komt er met de huur- of koopwoning. Desnoods wordt geholpen om iemand begeleid zelfstandig te laten wonen. De vraag voor dit alles is nog altijd groter dan het aanbod. Het OCMW zal daarvoor ook samenwerken met de vzw De Poort en desnoods woningen laten opvorderen. (VKK)